Sök
Stäng Meny

Narkotikautredning ledde till fängelse samt förverkande av märkeskläder och bil

Bild 1/2
Mörkblå jacka
Jacka Moncler, äkta. Ett av av märkesplaggen som polisen beslagtog och som sen förverkades. Andrahandsvärde 5000-6000 kronor.
Bild 1/2
Axelremsväska, kopia av Louis Vuitton.
Väska, kopia av Louis Vuitton. Också del av garderoben. Beslagtogs och förverkades sen.

23-åringen i Ängelholms kommun fick inte bara fyra års fängelse, han blev också av med kläder och en bil värda sammanlagt 162 000 kronor. Domstolen slog fast att även kopior av märkeskläder har ett relativt högt värde på andrahandsmarknaden.

Både tingsrätten och hovrätten gick på åklagarens linje och förverkade ett stort antal märkeskläder och en bil i två domar i ett narkotikaärende i juli och september. 

– De här personerna begår brott för att kunna köpa statusprylar, så när vi tar brottsvinsterna, inklusive prylarna de köpt, svider det mer än när de får fängelse, säger Jonas Fjällgren, utredare i lokalpolisområde Ängelholm.

Polisen hittade narkotika och märkeskläder

23-åringen stoppades i en poliskontroll i februari. Han uppfattades som nervös och drogpåverkad. Polisen beslutade därför om kroppsbesiktning och husrannsakan i bilen. Man hittade narkotika i bilen och beslutade om husrannsakan i hemmet. 

Där hittade man ännu mer narkotika. Poliserna upptäckte även en omfattande garderob med märkeskläder, och tog dem snabbt i beslag tillsammans med teknikprylar och en bil.

I utredningen lät man värdera märkeskläderna, en del av dem var kopior, men värderaren bedömde att även kopior har ett relativt högt andrahandsvärde. Kläderna värderades till 62 000 kronor på andrahandsmarknaden. Bilen värderades till 100 000 kronor.

Beslutade om förverkande av märkeskläder, bil och teknikprylar

Domstolen fann det klart mer sannolikt att det beslagtagna godset kom från brott än att det inte gjorde det, och beslutade om så kallat utvidgat förverkande.

– Rätten har varit väldigt offensiv. Mannen har en fast inkomst, men rätten har ändå gått på åklagarens linje eftersom den finansiella utredningen visar att det är orimligt att han skulle ha haft råd med bilen. Det är också offensivt att rätten beslutar att förverka märkeskläder som bedöms vara falska, med motiveringen att även de har ett andrahandsvärde, säger Jonas Fjällgren.

– Den misstänkte har visat i videosekvenser att han har hanterat stora mängder sedlar, det stärkte än mer att prylarna var köpta för pengar från brottslig verksamhet, säger åklagare Cecilia Bengtsson.

Dömdes även för vapenbrott

23-åringen dömdes av tingsrätten för grovt narkotikabrott till tre års fängelse. Han dömdes till ytterligare ett års fängelse i hovrätten, då även för vapenbrott.

Åtalet bygger på videofilmer där ett vapen hanteras och den misstänkte syns. Nationellt forensiskt centrum, NFC, identifierade vilket vapen det var. 

– Det är jag också nöjd med. Det är inte så vanligt med ett åtal grundat på filmer när det gäller vapenbrott, säger Cecilia Bengtsson.

Förverkande - vad är det?

Förverkande av brottsutbyte
Att myndigheter kan ta hand om brottsvinster när de kan knyta samman ett visst brott med en viss vinst.

Utvidgat förverkande
Att myndigheter kan ta brottsvinster även om de inte kan kopplas till ett specifikt brott, det räcker med att man kan koppla det till en brottstyp, till exempel narkotikabrott. För detta krävs att personen begått ett så kallat förverkandeutlösande brott.