Sök

Närmare 200 kilo sprängmedel i beslag efter omfattande polisinsats

Efter en omfattande insats i Uppsala med omnejd under eftermiddag, kväll och tidig natt under tisdagen har två personer gripits och sedermera anhållits, misstänkta för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse samt grovt narkotikabrott.

I samband med polisens utredningsåtgärder under tisdagen har nationella bombskyddet (NBS) bistått polisen. Totalt närmare 200 kilo sprängmedel samt en större mängd narkotika har tagits i beslag och två personer, en man och kvinna i 35-årsåldern, greps av polis under tisdagskvällen.

Efter beslut av åklagare är personerna också anhållna. Rättsläget är i dagsläget förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse samt grovt narkotikabrott.

– Det är ett stort beslag av sprängmedel, och vi har i och med detta förhindrat flera potentiella grova våldsbrott och sprängningar, konstaterar Dan Windt, kommenderingschef för den särskilda händelsen i polisregion Mitt.

Omfattande polisarbete

Arbetet som föranledde polisens insats under tisdagen har varit omfattande och pågår än.

– Vi har nyligen fått en bra preventiv lagstiftning och vi märker därtill att fler och fler människor vänder sig till polisen när de har uppgifter. Vi från polisen har också blivit bättre på att omsätta uppgifter till strukturerad operativ verksamhet. Det i kombination med bra magkänsla och intuition från patruller på fältet har lett fram till detta, säger Dan Windt.

Arbetet fortgår i det specifika ärendet

– Vi samarbetar med åklagare som leder förundersökningen och vi kommer att arbeta vidare så långt vi bara kan i åklagarens utredning, säger Dan Windt.

Frågor kring utredningen hänvisas till åklagare, som leder förundersökningen i ärendet.