Sök
Stäng Meny

Pojkar utsatta för utpressning

Polisen har fått in anmälningar om unga män och pojkar som utsatts för utpressning via sociala medier.

Det rör sig om ett antal fall i polisregion Nord där unga män och pojkar pressats på pengar efter att de blivit manipulerade att skicka nakenbilder på sig själva.

Tillvägagångssättet är att förövare, som utger sig för att vara en flicka i motsvarande ålder, söker kontakt med pojken på de stora sociala medieplattformarna. Förövaren skickar tidigt i konversationen nakenbilder, som verkar vara på sig själv, till pojken och uppmanar honom att göra detsamma. När pojken väl skickat nakenbilder hotar man att sprida dem vidare om inte pojken betalar. Det kan handla om tusentals kronor.

I något fall har utpressarna tagit det ett steg längre genom att förmå den utsatte pojken att upplåta sitt konto för ekonomiska transaktioner för att inte nakenbilder ska spridas. Det handlar då om utpressning för att förmå pojken att bistå med penningtvätt som en del av brottsupplägget.

För dig som förälder är det viktigt att prata med ditt barn. Inte bara hur det är på skolan eller på fritiden, utan även hur det är på internet.

På polisens hemsida finns ett utbildningsmaterial som heter ”Delbart?”. I det materialet kan du som förälder hitta stöd för samtal med ditt barn om vad det innebär att dela nakenbilder på nätet.

Mediakontakt:

Mikael Ahrtzing, bedrägericentrum - 010-56 801 31