Sök
Stäng Meny

Sju personer åtalas för delaktighet i mordet på Emporia

Fem män och två kvinnor åtalas nu för delaktighet i mordet på köpcentret Emporia i Malmö. Den 15-årige skytten har sedan tidigare dömts för att ha utfört själva mordet.

Skotten mot ledaren för ett kriminellt nätverk i Malmö avfyrades mitt under fredagshandeln på Emporia den 19 augusti 2022. Fler andra besökare på köpcentret kom i skottlinjen och en förbipasserande kvinna skottskadades. Bara tio minuter efter dödsskjutningen greps en 15-årig pojke av en civilklädd polis.

Det fanns tidigt indikationer på att pojken kunde ha utfört mordet på uppdrag av annan och under utredningen har polisen bland annat kartlagt 15-åringens aktiviteter från det att han avvek från sin placering på ett SIS-hem i juli månad tills dess att han utförde mordet.

De personer som nu åtalas misstänks ha möjliggjort dödsskjutningen på olika sätt. Det har bland annat skett genom att de hyst pojken i olika lägenheter tiden före mordet samt försett honom med vapen och ammunition. Två personer åtalas för anstiftan av mordet.

- Jag är särskilt nöjd över att vi lyckats få fram tillräckligt med uppgifter för att åklagaren skulle kunna väcka åtal också för anstiftan av mord. Det är ovanligt. Avgörande i utredningen har varit att det redan före mordet bedrevs en spaningsinsats i ett helt annat ärende mot personer av betydelse för utredningen. Det har gett mycket värdefull information som fört utredningen framåt. Det snabba gripandet av skytten som ledde oss till en adress i Malmö har också haft stor betydelse för att åtalet blivit så omfattande, säger Victor Blomkrantz, utredningsledare på polisen i Malmö.

Några av de som åtalas för delaktighet i mordet åtalas i ett parallellt mål för grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och för olovlig hantering av explosiva varor.

Huvudförhandlingen beräknas preliminärt starta under vecka 44.

Målnummer i Malmö tingsrätt: B 8583-22.