Sök
Stäng Meny

Sky är årets polishund

Magnus Stenlilja med hunden Sky som har blivit utsedd till årets polishund.

Magnus Stenlilja med hunden Sky som har blivit utsedd till årets polishund. Bild: Jan-Erik Lindkvist

Sky med föraren Magnus Stenlilja från polisregion Väst har blivit utsedd till årets polishund.

Magnus Stenlilja med hunden Sky har sin bas i polisområde Skaraborg. Magnus berättar att han blev mycket positivt överraskad när regionpolischefen Klas Johansson ringde på mobilen och lämnade beskedet om att Sky blivit utsedd till Årets polishund.

­– Jag blev jätteglad för beskedet och det är verkligen kul att Sky får utmärkelsen och att polishundstjänsten uppmärksammas för det hårda arbete som ligger bakom utmärkelsen, säger Magnus Stenlilja. 

Juryn skriver i sin motivering att Sky och hennes förare Magnus Stenlilja får utmärkelsen tack vare ”patrullens engagemang, stora initiativförmåga och bredd, vilket resulterat i att vara en betydande resurs för polisverksamheten. Under nomineringsperioden 2022/2023 har patrullen ett mycket stort antal insatser, både livräddande och i det skarpa brottsbekämpande arbetet, där deras medverkan haft betydande del i utgången”. 

Hittat 24 försvunna de senaste två åren

Sky är, förutom att vara en vanlig patrullhund, även utbildad på att söka efter narkotika och vapen. Men Magnus menar att det är att söka efter försvunna personer som känns som känns allra mest i hjärtat. 

– De senaste två åren har Sky och jag vid räddningssök hittat 24 försvunna personer och vid flera tillfällen är jag helt säker på att vi räddat livet på människor. Jag minns särskilt en gång för ungefär ett halvår sedan. Polisen hade på eftermiddagen tagit emot en anmälan om en försvunnen äldre dement man. Polispatruller hade under kvällen sökt i området men dessvärre utan att hitta någon. Det var dåligt väder med kyla och regn så läget började bli kritiskt. Sky och jag gjorde natten och när vi anlände till platsen fick vi ett sökområde vid en busshållplats där någon hade sett mannen. Vi började direkt eftersöket och det var riktigt besvärlig terräng med mycket sly. Efter att ha gått runt i terrängen ett tag ser jag plötsligt på Sky hur hon sätter upp nosen i vädret. Jag släpper henne lös och det tog inte lång tid innan hon fick upp ett spår och strax hör jag hur hon skäller. Då förstod jag att hon hittat något. När jag kom fram ser jag hur jag den äldre mannen ligger halvvägs ner i ett vattendrag, dold av björksly och oförmögen att ta sig därifrån. Mannen var rejält nedkyld och hade med stor säkerhet inte överlevt natten utomhus. Sådana positiva händelser kommer man att bära med sig inombords länge, säger Magnus Stenlilja. 

Får utmärkelsen på Stockholm Hundmässa

Sky mottar sin utmärkelse i samband med Stockholm Hundmässa den 9 december. Sky kommer att få en stor fin rosett, ett smaskigt ben, ett vackert diplom, en massa hundfoder och en skön hundbädd. Föraren till Årets polishund får ett resestipendium.