Sök
Stäng Meny

25-åring dömd till fängelse för tillverkning av rörbomber

”Sannolikt har upptäckten av mannens verksamhet förhindrat fler sprängningar”.

Det var i februari i år som polis gjorde en husrannsakan i en fastigheter i Varekil och i Stenungsund. Där hittades material för tillverkning av rörbomber, tillsammans med vapen och narkotika. 

25-åringen har också kunnat knytas till ett sprängdåd i Norrköping i februari, då en kraftig explosion skedde i anslutning till ett trapphus i ett flerfamiljshus. Mannens dna återfanns på resterna av den rörbomb som användes då. 

– I fastigheten i Varekil hittade vi två i princip färdiga rörbomber. Genom att vi kom mannen på spåren har vi sannolikt förhindrat fler sprängningar, säger Peter Ljungdahl, gruppchef vid sektionen mot internationell och grov organiserad brottslighet i polisregion Väst. 

– Vi misstänker att mannen har ägnat sig åt tillverkning av rörbomber med syfte att marknadsföra och sälja dessa över hela Sverige via chattar på internet alternativt darknet. 

25-åringen döms av Uddevalla tingsrätt till fängelse i 3 år och 9 månader för två fall av grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Det gäller rörbomberna som anträffades i Varekil samt tillverkningen av den rörbomb som användes vid sprängningen i Norrköping i februari. Han döms även för vapenbrott, brott mot vapenlagen samt narkotikabrott.