Sök
Stäng Meny

Man döms till fängelse – lade avlidna sambon i frysbox

Den man i 55-årsåldern som misstänks ha kränkt sin sambos gravfrid genom att lägga henne i en frys efter att döden inträffat dömdes under måndagen till fängelse.

Den 16 mars i år blev en patrull från lokalpolisområde Arvika beordrade till en adress i utkanten av Årjäng. Syftet var att söka efter en norsk medborgare, en kvinna i 50-årsåldern, som varken hade setts till eller hörts av på ett flertal år.

I samband med att hennes sambo, en man i 55-årsåldern, blivit intagen på sjukhus kom en anhörig till mannen för att hälsa på. Frågan ställdes om var kvinnan kunde befinna sig just med anledning av att ingen sett till henne på flera år. Svaret blev oväntat: ”Hon ligger död i frysen”.

Informationen nådde Polismyndigheten som i sin tur skickade ut personal för kontroll. En husvagn genomsöktes först, dock utan resultat. Patrullen gick vidare in i huvudbostaden och i ett förråd noterade man att det mycket riktigt fanns en frys av större modell och öppnade locket. Där anträffades kvinnan avliden varvid beslut togs om att spärra av hela gården för fortsatt utredning. En förundersökning gällande mord, grovt gravfridsbrott samt brott mot griftefriden inleddes. Mannen anhölls som skäligen misstänkt för mord och på sannolika skäl misstänkt för de två övriga brotten. Han nekade till brott och förklarade att kvinnan hade avlidit hemma i sin säng.

Försvunnen i fem år

Under häktningsförhandlingen den 19 mars valde tingsrätten att gå på åklagarens linje och häktade mannen för grovt gravfridsbrott och brott mot griftefriden. Identiteten på den avlidna var vid tillfället inte helt fastställd, även om allt tydde på att det var den försvunna kvinnan som enligt uppgifter inte setts till sedan början av 2018. Något som också bekräftades under utredningens gång genom bland annat DNA-analyser. Uppgifter talade för att kvinnan avlidit den 12 januari 2018 då mannen skrivit upp dödsfallet i en kalender.

Den misstänkte mannen erkände under förhören att han hade placerat sambon i frysen kort efter dödsfallet, men att han inte hade tagit livet av henne och fortsatte neka till brott.

När rapporten från obduktionen presenterades av Rättsmedicinalverket försvagades dock misstankarna om mord betydligt. Dödsorsaken gick inte att få fram men ingenting i utredningen visade heller att mannen skulle ha tagit livet av kvinnan. Förundersökningen gällande mord lades därmed ned av åklagaren i mitten av juni.

Medan mordmisstanken avskrevs tillkom misstankar om grovt bedrägeri i maj. Genom att ha dolt dödsfallet, både för myndigheter i Norge och Sverige och för familj och vänner, misstänktes mannen ha fått fri tillgång till kvinnans ekonomiska konton. Dit kom bland annat hennes sjukpension från den norska försäkringskassan. Pengarna ska mannen sedan ha använt vid ett stort antal köp och kontantuttag.

Dolde andra brott

När åtalet väcktes i juli menade åklagaren Linda Karlsson att mannen systematiskt tagit del av den avlidna kvinnans pension under flera år, till en total summa om cirka 1,3 miljoner kronor. Han åtalades även för urkundsförfalskning efter att ha förfalskat kvinnans namnteckning och skrivit under blanketter till Transportstyrelsen gällande ägarbyten eller avregistrering av fordon. Detta misstänktes ha skett vid tio tillfällen mellan 2018 och 2020.

Åtalet omfattade dock först och främst brott mot griftefriden då mannen misstänktes ha ”använt frysen för andra ändamål varvid han flertalet gånger öppnat och stängt frysen och därigenom vid varje tillfälle stört den avlidnes gravfrid. Vidare har undanskaffandet av liket skett i syfte att dölja annan brottslighet samt försvårat möjligheten att utreda en dödsorsak” samt grovt gravfridsbrott.

För att utreda mannens hälsa ytterligare genomfördes en rättspsykiatrisk undersökning innan huvudförhandlingen inleddes vid Värmlands tingsrätt. Den visade att mannen inte led av någon allvarlig psykisk störning. Varken vid tidpunkten för brottstillfället eller i nutid.

Ställt utom rimligt tvivel

På måndagen avkunnades domen vid Värmlands tingsrätt. En enig rätt dömde mannen till fängelse i 3,5 år för brott mot griftefriden, grovt gravfridsbrott, grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

Mannen ska även betala skadestånd till NAV Familie- och pensjonsytelser med 1 535 903 norska kronor.

– Vi har arbetat intensivt i ärendet från vår sida med tanke på de omständigheter som omgärdat fallet. Nu har tingsrätten sagt sitt och vi ser att vårt arbete resulterat i en fällande dom. Vi låter åklagaren värdera och ta ställning till domen, och vi kommer för vår del invänta eventuella överklaganden och därefter utvärdera ärendet för att se om och vad vi kunnat göra annorlunda, säger Jan Josefsson, chef för polisens avdelning för grova brott i Värmland, i en kommentar.

Domen kan överklagas till Hovrätten för Västra Sverige fram till 2 oktober 2023.

Frågor från media hänvisas till åklagaren.