Sök
Stäng Meny

Drygt 650 fortkörare under trafikveckan i Mitt

Den nationella trafikveckan med fokus hastighet är avslutad. Resultatet visar att det fortfarande är många som kör för fort i region Mitt.

Under vecka 38 genomförde polisen en nationell trafikvecka med fokus hastighet på de större vägarna. Syftet var att verka brottsförebyggande och att rapportera de som kör för fort.

– När det gäller att rädda liv är det den här typen av insatser som har mest effekt. Alla våra tre polisområden har jobbat på bra med hastighetsövervakningar under hela veckan, säger Conny Salestedt, regional samordnare för trafiken i polisregion Mitt.

Speciellt fokus var att rapportera hastighetsöverträdelser runt 6-9 km/tim. Studier visar att majoriteten av bilisterna kör upp till 10 km/tim över tillåten hastighet, men det är just den ökade medelhastigheten som gör stor skillnad för trafiksäkerheten.

– Vi vet att 50 liv skulle kunna räddas varje år om alla följde den skyltade hastigheten, det visar studier från Trafikverket, förklarar Conny Salestedt.

Fortkörning, narkotika och efterlysta personer

Under veckan har polisen i region Mitt genomfört flertalet fasta kontroller med lasermätning samt genomsnitthastighetsmätningar med civila fordon. Sammanlagt rapporterades 651 personer för hastighetsöverträdelser, 144 av dem i intervallet 6-9 km/tim över tillåten hastighet. I samband med kontrollerna upptäcktes också 39 narkotikaärenden och två efterlysta personer.

– Att arbeta med trafik handlar inte bara om trafiksäkerhet. Det är vanligt att vi hittar mycket annat vid våra kontroller, som i det här fallet narkotika och efterlysta personer. Men det kan också handla om vapen eller stöldgods. Den nationella trafikveckan må vara slut, men trafikarbetet fortsätter varje vecka som en del i det vardagliga polisarbetet, för allas säkerhet, avslutar Conny Salestedt.