Sök
Stäng Meny

Fortsatt våg av telefonbedrägerier

Bedrägeriförsök via telefon fortsätter i polisregion Nord.

Polisen blir fortsatt kontaktad av medborgare från olika orter i polisregionen som har blivit uppringda av någon som uppger sig ringa från polisen eller Ekobrottsmyndigheten. Andra myndigheter kan också förekomma.

Ibland har det varit en datoriserad röst som ringt och ibland en verklig person. Det har även varierat om personen talat svenska eller engelska. Det förekommer även att man kopplats mellan olika personer i ett försök att övertygas om att det är en polis eller annan tjänsteperson som ringer. Vid vissa tillfällen har samtalen sett ut att komma från telefonnummer +46 114 14. Detta nummer är aldrig något som syns när Polismyndigheten ringer.

Bedragaren har i samtalet försökt övertyga de personer som svarat om att de exempelvis är misstänka för olika brott, att deras identitet kapats, att de haft ett intrång på sitt bankkonto eller liknande. I de fall samtalen kommit från en datoriserad röst så har de personer som svarat uppmanats att göra ett knappval för att få hjälp.

Lägg på telefonen

Får du ett oväntat och märkligt samtal så ska du lägga på telefonen. Logga aldrig in via bank-id.

Ring 114 14 om du eller någon närstående har blivit utsatt för brott. Vid pågående brott ring 112.

Om du känner att du inte vill göra en polisanmälan gällande försök till bedrägeri, till exempel om du direkt har lagt på luren, utan enbart vill informera polisen om att detta har hänt kan du använda e-tjänsten Tipsa Polisen.

Fler tips om hur du skyddar dig mot telefonbedrägerier.