Sök
Stäng Meny

Möt Alva – blivande polis

Polisstudenten Alva.

Polisstudenten Alva. Bild: Polisen

Alva har varit fotbollsdomare, studerat och arbetat i butik. Nu väntar ett nytt kapitel för 23-åringen från Västerås – hon ska bli polis.

För åtta år sedan klev då 15-åriga Alva in på polishuset i Västerås för ett verksamhetsbesök hos ungdomspolisen. Hon visste att i framtiden ville hon arbeta med barn och ungdomar och redan då fanns en tanke om att polisyrket skulle kunna passa henne.

– Jag har alltid haft en stark tro om att det är i arbetet med barn och ungdomar som den största positiva förändringen kan ske, därför kändes det extra spännande att besöka ungdomspolisen, säger Alva.

Verksamhetsbesöket gav positiva intryck och Alva blev mer övertygad om att hon ville bli polis. Åren gick och Alva tog studenten och fick jobb som butiksbiträde i en sportbutik. Viljan om att bli polis fanns fortfarande kvar och för att öka chanserna att komma in på utbildningen läste hon på sidan av jobbet några enstaka kurser med inriktning på kriminologi.

När Alva en dag var på jobbet kom ungdomspolisen Linda av en slump in i butiken. Trots att det hade gått flera år kände Alva igen Linda från verksamhetsbesöket på polishuset och de började prata. Linda lämnade sina kontaktuppgifter och erbjöd sig att svara på Alvas frågor om antagningsprocessen till polisutbildningen.

Linda och Alva.

Linda och Alva. Bild: Polisen

Tätt inpå deras möte hade Alva och Linda kontakt igen, vilket mynnade ut i att Alva bokade in sig på antagningstesterna till polisutbildningen. Men vägen för att komma in på utbildningen har inte varit spikrak.

– Även om allt inte har gått vägen på första försöket så har jag försökt igen. Det har varit viktigare för mig att våga följa drömmen om att bli polis än att ge upp.

Var antagningstesterna tuffare än du tänkt från början?

– Ja, det är fel att säga att testerna är enkla så det är bra att komma förberedd.

Är det något särskilt du minns ifrån testerna?

– Att det under säkerhetsprövningen kom helt andra frågor än det jag hade förväntat mig. Genom att jag behöll lugnet och fortsatte vara mig själv gick det bra ändå. Att inte stressa upp och vara sig själv är mina bästa råd till andra som ska göra testerna.

Idag är Alva 23 år och har sedan någon vecka tillbaka påbörjat polisutbildningen på Södertörns högskola i Stockholm.

– Jag pendlar med tåg och det fungerar bra. För att komma in i studierna får andra aktiviteter och intressen stå åt sidan en stund, just nu är det fullt fokus på skolan.

Hur får du som polisstudent ihop ekonomin?

– Jag har tagit studielån och tänker jobba extra i den mån jag kan. Att vara student innebär på kort sikt inget uppsving för min ekonomi, men jag investerar i mig själv och det är enligt mig det bästa jag kan göra.

Vilka är dina första intryck av polisutbildningen?

– Framförallt att mina studiekamrater är peppande och ambitiösa. De jag har pratat med har olika bakgrund och erfarenheter men vi kommer samman för att vi har samma mål att bli polis.

Har polisen eller högskolan ställt några krav på dig inför utbildningen?

– Nej, du kommer dit som du är så det finns inga krav på polisiära kunskaper.

Vilka reaktioner har du fått från familj och vänner om att du ska bli polis?

– Bara positiva, de är peppande och säger att jag passar för yrket. Visst finns det en oro hos dem att jag ska arbeta i farliga situationer, vilket jag kommer göra, men en del av oron känns också uppskruvad.

Ser du några utmaningar med att arbeta som polis?

– Att hamna i situationer som jag inte har varit med om förut, till exempel att lämna dödsbud eller att hantera ärenden med barn inblandat. Jag tänker att utbildningen kommer ge mig verktyg för att hantera detta, sedan byggs kunskapen på genom ärenden som jag får hantera som polis.

Är det fortfarande barn och ungdomar du vill arbeta med inom polisen?

– Ja, något som intresserar mig är polisens brottsförebyggande arbete med unga personer. Det hade varit kul att ingå ett specifikt projekt eller uppdrag för att lösa ett problem.

Någon som läser det här kanske funderar på att bli polis. Vad vill du förmedla till den personen?

– Om du verkligen vill något så sluta fundera och gör det bara. Behöver du svar på något innan du bestämmer dig så ta kontakt med någon som arbetar som polis. Det finns inga hinder för det och det visar mitt möte med Linda. Hennes stöd och vilja att svara på frågor har varit ovärderligt och bidragit starkt till att jag nu påbörjat polisutbildningen.