Sök
Stäng Meny

Polisområde Västmanland i övning om pågående dödligt våld

På onsdag 27 september genomför polisen tillsammans med externa samverkanspartners en övning om pågående dödligt våld på Edströmska gymnasiet i Västerås.

Polisen i Västmanland tillsammans med räddningstjänst, ambulans och Västerås Stad ska träna på att hantera pågående dödligt våld som i verkligheten är en mycket allvarlig händelse.

Den här övningen är en del i polisens systematiska arbete för att stärka kompetensen att hantera pågående dödligt våld hos polisens egen personal och personal i annan blåljusverksamhet. Övningen har planerats under en längre tid och har ingenting med Säkerhetspolisens höjning av terrornivån i Sverige att göra. Sannolikheten för att en sådan händelse skulle ske i skarpt läge är mycket låg, men det är viktigt att ha tränat på det om det trots allt skulle ske. 

Huvudsyftet med övningen är att blåljusverksamheterna ska träna på att samarbeta och att alla involverade ska utföra sina respektive uppdrag snabbt, effektivt och säkert.

Övningen är en fiktiv skolattack så nära ett verkligt scenario som möjligt och kommer genomföras på Edströmska gymnasiet på onsdag 06:00-18:00. Polisen, ambulanspersonal, räddningstjänst och lärare deltar i övningen.

Vid tiden för övningen kommer skolan och ett område kring skolan spärras av. Poliser kommer finnas på plats för att hålla avspärrningarna och informera förbipasserande.

Under övningen kan förbipasserande och boende i närheten av skolan komma att höra smällar som kan uppfattas som skottlossning.

Övningen är inte ett publikt arrangemang. Fotografering och besökare undanbedes.