Sök
Stäng Meny

Särskild händelse i Uppsala efter de senaste våldsdåden

Sedan en längre tid tillbaka har våldsutvecklingen eskalerat i polisområde Uppsala, en utveckling som också har kopplingar till andra delar av Sverige, men även internationellt.

Region Mitt har en pågående särskild händelse för att hantera detta, parallellt med det arbetet pågår en omfattande nationell insats.

- Vi har en allvarlig utveckling i samhället när det gäller den organiserade/grova brottsligheten, som har nått en omfattning vi tidigare inte sett, berättar Christer Birgersson, kommenderingschef för den särskilda händelsen, under en presskonferens i polishuset Blanka under tisdagen.

Sedan ett år tillbaka och särskilt från midsommar i år har Uppsala haft en väldigt svår konfliktsituation, som har lett till grova våldsbrott.

Eskaleringen började den 23 juni med en händelse i Gottsunda där en förbipasserande 14-åring blir skjuten med vapeneld, händelserna har fortsatt under sommaren med flera skjutningar och försök till mord. Den senaste veckan har två mord skett, ett i Gränby och ett i Sala backe.

Polismyndigheten arbetar offensivt och kraftsamlar gemensamt över hela landet mot gängkriminaliteten och det grova våldet, genom att leda och samordna arbetssätt, och genom att använda alla metoder vi har tillgång till - för att komma åt och lagföra de kriminella.

- Det känns förmätet att prata om framgångar i det här sammanhanget, men vi vill ändå lyfta att vi jobbar hårt och offensivt för att bryta det här och lagföra så många som möjligt. Vi har stoppat flera förestående skjutningar, med mer eller mindre maskerade personer med vapen i hand. Det kommer att bli ytterligare frihetsberövanden, säger Andreas Pallinder.

Sedan i juni månad har 20-talet aktörer häktats i den pågående konflikten. Elva skarpa skjutvapen har beslagtagits.

Polisen lever alltid med sannolikheten att det kommer ske flera grova våldsbrott i närtid.

- Var kan nästa dåd ske, vilka kommer eventuellt att vara presumtiva offer för nästa skjutning. Jag önskar jag kunde säga att det här var den sista skjutningen, men det kan jag inte säga tyvärr, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef region Mitt.

Samtidigt som polisen utreder brotten arbetar vi också med ökad närvaro och trygghetsskapande insatser. Vi gör kontinuerligt nya bedömningar och anpassar våra resurser efter den senaste lägesbilden. Det har pågått och pågår ännu ett aktivt arbete för att motverka en fortsatt våldseskalering.

- Polisen kommer att arbeta med synlighet och uppsökande verksamhet på platser där människor befinner sig. Målet är att öka tryggheten men även att förebygga brott, säger Åsa Larsson, tf lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta.