Sök
Stäng Meny

Två män gripna för narkotikabrott, ett antal rattfyllerier och drograttfyllerier

Det blev några av resultaten när Boråspolisen i onsdags genomförde sin största trafikinsats på flera år.

Det blev en ovanlig dag i Boråstrafiken i onsdags. Vid halv nio på morgonen var ett stort antal poliser från lokalpolisområde Borås, tillsammans med trafiksektionen, gränspolisen och hundförare, redo för en trafikinsats av historiska mått. I höjd med Boråstorpet på riksväg 40 stängdes ett körfält av och bilisterna började vinkas in för kontroll. När insatsen blåstes av vid 15-tiden hade över 700 kontroller genomförts.

Oskar Åberg var polisinsatschef och är mycket nöjd men inte förvånad över resultatet.

– Det här bekräftar våra misstankar om att det stora vägnätet är en arena för våra kriminella nätverk. Det är en spelplan för dem hela dygnet och vi behöver vara där även dagtid, säger han.

Det största beslaget under dagen gjordes i en bil där två personer som tillhör ett av de kriminella nätverken i Borås färdades. Sammanlagt hittades 1 990 tabletter Tramadol och männen, som är i 20-årsåldern, kunde gripas för narkotikabrott.

Gränspolisen genomförde 45 inre gränskontroller och tog en person i förvar enligt utlänningslagen. Trafiksektionen gjorde flygande besiktningar, vilket resulterade i ett antal ordningsboter.

När insatsen drog igång på onsdagsmorgonen blev köerna snabbt långa. Hur var reaktionerna från bilisterna?

– Mot oss som var på plats var det inga negativa reaktioner alls. Vi fick ett bra bemötande från allmänheten. Som mest hade vi 1,5 kilometers kö, vilket motsvarar ungefär fyra minuters försening för bilisterna, säger Oskar Åberg.

Borås Tidning och Radio Sjuhärad rapporterade om köerna och om trafikinsatsen. I sociala medier skrevs många positiva kommentarer om polisens arbete. Några var dock sura över att de fick sitta länge i bilkö. En person skrev i en kommentar att hen missade sin tid på sjukhuset, men tyckte ändå att insatsen var bra. Som tur var fick personen en ny sjukhustid redan nästa vecka.

Insatsen ingår i kampanjen Återta vägarna och konceptet Brott på väg är grunden för arbetet. I konceptet ingår inte bara kontroll av hastighet och nykterhet, utan även att leta efter narkotika, vapen, stöldgods och att förhindra människohandel. Liknande insatser har tidigare gjort på andra platser i landet.

För mer information:

Oskar Åberg, polisens insatsledare: 010-567 66 12

Resultat från onsdagens trafikinsats

717 kontrollerade personbilar

737 alkoholutandningsprover

2 gripna för narkotikabrott

1 990 Tramadol i beslag

3 narkotikabrott eget bruk

1 narkotikabrott innehav

45 inre gränskontroller

1 person tagen i förvar enligt utlänningslagen

2 drograttfyllerier

3 rattfyllerier

17 ordningsboter

1 hastighetsöverträdelse

Fakta: Brott på väg

Ett arbetssätt för att upptäcka alla sorters brott som sker på våra vägar i Sverige. Det kan handla om förare och passagerare som använder sig av vägnätet för att smuggla eller transportera narkotika, vapen och stöldgods.