Sök
Stäng Meny

Man döms till fängelse efter attack mot poliser

I samband med ett omhändertagande blev en polispatrull attackerade med stenar av en man i 25-årsåldern. En av poliserna höll på att träffas av stenen i huvudet, vilket är förenat med livsfara. Mannen döms nu till ett år i fängelse – för andra gången.

Den 4 november i år befann sig tre poliser i yttre tjänst på en adress i Hagfors kommun, Värmland, för att verkställa ett omhändertagande av mannen. Samtliga var uniformerade och identifierade sig som just poliser. I stället för att öppna dörren gick mannen upp på övervåningen i byggnaden och öppnade där ett fönster.

Snart slängde han ned en sten stor som en knytnäve rakt mot huvudet på en av poliserna, men stenen missade med liten marginal.

Det fanns en risk för att brottet skulle fullbordas eller så var sådan risk utesluten endast på grund av tillfälliga omständigheter. Brottet bör bedömas som grovt eftersom en sten stor som en knytnäve har slängts mot XX:s oskyddade huvud från andra våningen”, skrev åklagaren senare i sin stämningsansökan.

Träffades av sten

Stenkastningen fortsatte därefter. En av poliserna träffades så illa i ryggen att smärta, rodnad och svullnad uppstod.

Till sist grep patrullen mannen, och beslagtog både en kniv som låg i bakfickan samt ytterligare en sten dold i ett utrymme i jackan.

– Det här händer en vanlig lördag i Hagfors kommun, vilket faktiskt visar att man som polis alltid måste vara mentalt förberedd på att växla upp och ner. Ingångsvärden kan snabbt förändras, säger polisen Morgan, som är en av målsägandena i ärendet.

Mannen åtalades för försök till grovt våld mot tjänsteman, våld mot tjänsteman samt grovt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Det sistnämnda brottet bedömdes som grovt med anledning av att han hade beväpnat sig med kniven i en situation där uniformerade poliser var på plats och att den förvarades lättillgängligt i mannens bakficka i ett sammanhang där också våld utövats mot poliserna.

Nekade till brott

I förhör, och under huvudförhandlingen i Värmlands tingsrätt, menade mannen att han trodde poliserna var fiender och var ute efter att döda honom. Han nekar dock till att ha kastat stenar och burit på kniven. Det var dock uppgifter som tingsrätten ansåg var både motstridiga och osannolika.  

Under onsdagen dömdes mannen till fängelse i ett år. Han ska även betala skadestånd till den polis som blev träffad av stenen i ryggen.

– Det är en helt okej dom och vi är ganska nöjda. Tingsrätten resonerar på ett sätt som gör domen förståelig. Det är även positivt att min kollega tilldömdes skadestånd. Det gör det tydligt att gränsen för vad en polis ska räkna med är passerad, säger Morgan.

Tingsrätten konstaterar i domen att poliserna har lämnat en helt samstämmig berättelse om vad som hände den aktuella dagen och att bevisningen är så pass stark att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen har begått gärningarna.

Mannen dömdes så sent som den 13 juni för försök till våld mot tjänsteman i fyra fall. Även då ska han ha kastat stenar mot poliser samt burit på ett järnrör vid gripandet. Då blev straffvärdet tre månader, och han blev villkorligt fri i augusti 2023. Den villkorligt medgivna friheten på 70 dagar förverkas nu helt.

Målnumret i Värmlands tingsrätt: B 5532-23.