Sök

Extra fokus på hastighet medförde över 1100 rapporterade trafikanter

Resultat över region Bergslagens trafikvecka

Resultat över region Bergslagens trafikvecka

Polisens nationella trafikvecka som löpte under vecka 34 inriktade sig mot trafikövervakning med hastighetsbegränsning främst upp till 50 km/h men kontroller utfördes även i övriga vägnätet.

Att följa hastighetsbegränsning vid framförande av fordon räddar liv om en olycka inträffar. Sker en olycka mellan en bilist och gångtrafikant i 50 km/h är det som att falla från tredje våningen, det om man jämför krockvåldet gångtrafikanten blir utsatt för om man blir påkörd. Sker kollisionen istället i 30 km/h är det att likställa som att man faller från första våningen från en byggnad.

Region Bergslagen är indelat i tre polisområden, Värmland och Dalarna samt Örebro län. Kontroller genomfördes med såväl uniformerad och civilklädd personal men övervakning har även utförts med ATK, Automatisk trafikkontroll vilket är en mobil så kallad fartkamera som är monterad på släp.

Främst har trafikkontroller upprättats i anslutning till förskolor, skolor men också andra publika platser som polisen mottagit tips kring.

Totalt rapporterades 1127 trafikanter som samtliga tilldelades ordningsföreläggande alternativt att anmälan upprättades, av dessa var det 272 förare som framförde sitt ekipage i 6–9 km/h över den skyltade hastigheten.

Samtliga bilister har även fått lämna utandningsprov för att få nykterheten kontrollerad. Det har även utförts flertalet besiktningar av bilinspektörer.