Sök
Stäng Meny

Håll uppsikt i området – ökning av stölder av sommardäck i Örebro

Under januari 2024 har det kunnat konstaterats ett ökat intresse för stölder av sommardäck ur enskilda garage, garagelängor och uteförvarade däck i öppna carportar.

Det har hittills inkommit ett 30-tal anmälningar gällande den här typen av stölder i Örebro. När det gäller Värmland och Dalarna har de tillsammans endast en handfull anmälningar enligt ovan.

Polisen vill nu uppmana allmänheten att hålla ett extra vakande öga på den här typen av brottslighet. Det kan handla om en större noggrannhet och egenkontroll när du ska låsa igen ditt garage. 

Med tanke på väderomslagen och det faktum att det har varit en längre period med snö och is, blandat med småsten och annat medför att garagedörrarna ibland inte går igen och låser sig med automatik. Detta innebär att de kriminella personerna, under sena nätter, kan åka runt bland garagelängorna i de olika bostadsområdena och leta efter olåsta ingångar i garagen, där ofta flera däckuppsättningar förvaras.

Notera uppgifter

Var också nyfiken, notera när okända fordon rullar i bostadsområdet nattetid. Områden där de normalt sett inte hör hemma. Notera aktuella bilmodeller, färg och registreringsnummer. Men även saker som sticker ut från det normala. Det faktum att man reagerar/visar intresse för dessa fordon räcker ibland för att de ska välja att lämna platsen. Finner man något märkligt eller ovanligt så ska man ringa polisen så vi, om möjligt, kan komma ut till aktuellt område och förhoppningsvis få tag i de som ägnar sig åt dessa stölder.

Tänk även på att Polismyndigheten tillhandahåller material och bistår med kunskap i hur man startar upp ett projekt för grannsamverkan.

Tala med dina grannar. Ta en gemensam promenad i området när det börjar mörkna. När det sprider sig att de boende är ute kvällstid ökar också upptäcktsrisken. Samtidigt minskar det intresset hos de kriminella att begå brott i det aktuella området.

Eventuella frågor från media hänvisas till polisens presstalesperson Sophia Jiglind på 010-567 10 71.