Sök

21 års fängelse för tre åtalade i brottsnätverk

Totalt 21 års fängelse blev domen för de tre personer, två män och en kvinna, som åtalats för ett flertal synnerligen grova brott som utretts av polisen i region Bergslagen.

De tre personerna åtalades i december för ett flertal brott begångna i Södertälje. Bland åtalspunkterna nämns synnerligen grovt vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Sex år och sex månaders fängelse blir domen för en av de åtalade, en man i femtioårsåldern. Han fälls för grovt narkotikabrott och synnerligen grovt narkotikabrott. Den andre mannen, trettio år gammal, döms för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, synnerligen grovt narkotikabrott samt synnerligen grovt vapenbrott till fängelse i nio år. Mannen ska efter avtjänat straff utvisas ur Sverige med förbud att återvända.

Den tredje åtalade, en kvinna i tjugofemårsåldern döms för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, försök till narkotikasmuggling samt grovt narkotikabrott till fängelse i fem år och sex månader. Samtliga ska stanna i häkte tills fängelsestraffen kan verkställas.

Målnummer i Södertälje tingsrätt: B 1338-23

Bakgrund till åtalet

Det var den 25 april i år som flera personer kunde gripas efter en omfattande spaningsinsats riktad mot personer inom nätverket Foxtrot. Spaningen var riktad mot ett garage dit en kvinna anlände för att möta upp en man. Efter att ha sammanträffat med mannen i garaget lämnade kvinnan platsen i bil. Då hon stoppades en bit därifrån påträffades ca två kilo narkotika i bilen och hon grips på platsen. Samtidigt grips mannen som kvinnan träffade i garaget.

Vid den husrannsakan som därefter genomfördes i garaget hittade polisen stora mängder narkotika och vapen, bland annat 95 kilo kristall, amfetamin och ketamin samt drygt 10 000 MDMA-tabletter. I garaget fanns också totalt 38 vapen, varav fem automatvapen och 33 handeldvapen. I utrymmet påträffades även en väska med sprängmedel.

En tid efter insatsen greps ytterligare en man som hyrt garaget.

Då kvinnan greps togs en telefon som hittades i bilen i beslag. I telefonen fanns krypterade chattar där det framgick hur hon på uppdrag cirkulerat i hela landet för att hämta och lämna varor. Detta hade under första halvåret skett vid över 200 tillfällen. Varorna kvinnan hanterat misstänks avse narkotika, sprängmedel och vapen. Södertälje är en ort dit hon ofta dirigeras för att hämta varor som ska levereras. Den person som beordrar kvinnan identifieras som Rawa Majid, mer känd som den ”kurdiska räven”. Allt tyder på att han styrt var och när kvinnan ska åka med sina leveranser.

Personerna som nu åtalas är en man född 1995 som åtalas misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor grovt brott. Mannen är medborgare i ett utomeuropeiskt land. En man född 1976 åtalas också han för synnerligen grovt vapenbrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse grovt brott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, grovt narkotikabrott samt synnerligen grovt narkotikabrott. Mannen är medborgare i ett mellaneuropeiskt land. Den tredje personen som åtalas är kvinnan som greps inledningsvis. Hon åtalas för medhjälp till förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse grovt brott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor grovt brott, grovt narkotikabrott samt försök till grovt narkotikabrott. Kvinnan är svensk medborgare.