Sök

Man åtalas för mord på gravid flickvän

Kvinnan var gravid i sjunde månaden då hon hittades avliden i sin lägenhet. Nu åtalas en 21-årig man, kvinnans dåvarande pojkvän, för att ha mördat henne. Motivet misstänks ha varit hedersrelaterat.

Vid 13-tiden den 29 april ifjol larmades flera enheter ut till en bostad i Örebro med anledning av att en livlös person hade anträffats i sin bostad. Det kunde snart konstateras att lägenhetsinnehavaren, en kvinna i 20-årsåldern, hade blivit bragd om livet genom strypvåld. Även barnet i magen avled till följd av våldet som kvinnan utsattes för.

En förundersökning gällande mord inleddes. En teknisk undersökning påbörjades av brottsplatsen, poliser i yttre tjänst knackade dörr i området för att jobba med informationsinhämtning och skapa sig en lägesbild av vad som hade hänt. För utredningsledare Therese Johansson och hennes kollegor på brott i nära i Örebro blev det starten på en elva månader lång utredning.

– Det stod klart rätt omgående att det var BINR som skulle ta sig an det här ärendet och redan första helgen var det många som jobbade i ärendet. Det hann komma in väldigt mycket information första dagarna, men vi fick en bra start, säger hon.

En misstänkt gärningsman kunde snart identifieras och gripas. Det rörde sig om kvinnans 21-åriga pojkvän och pappan till deras gemensamma barn. Han anhölls samma dag.

Omfattande undersökningar

I slutet av mars, nästan ett år efter att larmet inkom till SOS, kunde åklagaren Elisabeth Anderson så väcka åtal i fallet. Hon skriver bland annat om skadorna som orsakade kvinnans död samt att ”[21-åringen] begick gärningen med uppsåt och helt eller i vart fall delvis för att bevara och/eller återupprätta sin egen och/eller sin familjs och släkts heder.”

Som bevisning i målet finns bland annat omfattande undersökningar av spår från brottsplatsen och telefonanalyser. Ett stort antal vittnen är kallade till huvudförhandlingen och kommer bland annat ge sin bild av både målsäganden och den misstänkte.

Indiciebevisningsärende

Det har även hämtats in utlåtande från en universitetslektor som förklarar att det kan utövas påtryckningar mot den son som i familjens ögon valt fel kvinna och tvingar honom att bryta relationen. ”För att återupprätta sin heder behöver han ofta ta livet av den närstående kvinna som anses ha dragit skam över honom. Mannens rätt till respekt har sålunda företräde och är viktigare än kvinnans rätt till livet”, skriver åklagaren i ett pressmeddelande som publicerades på Åklagarmyndighetens hemsida under onsdagsförmiddagen.

– Det är ett indiciebevisningsärende med svåra inslag. Till exempel så hade de inblandade en relation med varandra och då blir det merjobb med den tekniska bevisningen. Man måste helt enkelt hantera frågorna om värdet av de DNA-fynd vi fick. Är de relevanta för brottet eller har det att göra med relationen de hade med varandra? Då krävs det att vi har utrett och gjort omtag, kollat och dubbelkollat, konstaterar Therese Johansson.

Ett flertal mobiltelefoner har tagits i beslag och kontrollerats ingående flera gånger. Lägg där till ett stort antal förhör. Bara den misstänkta 21-åringen förhördes 16 olika gånger.

Uthållighet och samverkan

På frågan om vad som blev en framgångsfaktor i att det komplexa och omfattande ärendet nu kunde leda till åtal svarar Therese Johansson både uthållighet och samverkan.

– Alla vi som har jobbat med ärendet har hängt i och hållit ut. Det är ett ovanligt långt utredningsarbete. Elva månader är lång tid och den misstänkte har suttit häktad i princip hela den tidsperioden. Samverkan har skett mellan BINR och grova brott samt de lokala teknikerna som har gjort ett jättejobb. De har varit på brottsplatsen vid många och långa tillfällen.

Gärningsmannaprofilgruppen kopplades in under hösten och utredare åkte även ned till Skåne för att få information och höra en sakkunnigs utlåtande om en viss genre inom hederskulturen.

– Vi har fått lära oss mycket och har dragit nytta av polisens många kompetenser på många ställen. Vi kan mycket när vi gör det tillsammans. Det här är, som vi ser det, ett riktigt lagarbete och det känns skönt att vårt arbete kunde landa i att åklagaren bedömde att det räckte för att väcka åtal. Det är skönt att ha kommit så här långt, även om vi inte är helt klara, avslutar Therese Johansson.

Huvudförhandlingen i Örebro tingsrätt inleds den 10 april och väntas pågå i 15 dagar. Mannen nekar till brott. 

Brott i nära relation

Blir du slagen eller hotad av någon som står dig nära? Det kan vara en sambo, förälder eller ett syskon. Tveka inte att anmäla till polisen.

Läs mer på: Brott i nära relationer