Sök

Man dömd till livstid för mord - teknisk bevisning viktig del för fällande dom

En nu 22-årig man har av hovrätten dömts till livstids fängelse för mordet på sin gravida flickvän i Örebro april 2023. En viktig faktor i utredningsarbetet har varit den tekniska bevisningen.

Den 29 april 2023 anträffades en 20-årig kvinna död i sin bostad i centrala Örebro. Kvinnan var gravid i sjunde månaden och hennes pojkvän, som också var far till barnet, blev tidigt misstänkt och har suttit frihetsberövad från dagen då kvinnan hittades död.

För en fällande dom krävs det en robust utredning och i det aktuella ärendet fanns det en omfattande DNA-bevisning som hade räckt för en fällande dom om det varit en för offret okänd gärningsman. I en parrelation så kan det dock finnas naturliga förklaringar till DNA-fynd på en brottsplats varpå detta ensamt inte är tillräckligt för en fällande dom.

- Även om DNA från en gärningsperson kan finnas naturligt i en bostad så är det inte nödvändigtvis naturligt att det finns på just den specifika platsen det hittas på eller om man kan sätta en tidsstämpel på markeringen, säger utredaren Therese Johansson.

En detalj som varit av vikt för bevisbördan är det faktum att polisen bland annat kunnat säkra DNA-spår från mannen i kvinnans trappuppgång och ett stort arbete gick till att tidsbestämma det. Mannen har själv hävdat att han senast träffade kvinnan vid midnatt den 27 april, ett drygt dygn innan mordet. Polisens hundförare säkrade spåret i trappen mellan klockan 19-20 på kvällen den 29 april.

- Hunden Amina som säkrade spåret är tränad på att bara markera spår som är 24 timmar eller yngre och det talar för att den misstänkte varit på platsen senare än han själv uppgett, berättar Therese Johansson.

Utredningen har också visat att trappuppgången har städats på eftermiddagen den 28 april, alltså efter att gärningsmannen säger sig ha lämnat bostaden för sista gången men innan mordet.

- Det här arbetet visar tydligt att teknisk bevisning kan säkras och vara avgörande när det kommer till brott som sker i nära relation, säger Therese Johansson.

Att ett brott skett i hemmet kan också göra utredningsarbetet enklare då man får fråga sig vem som har tillgång till brottsplatsen eller vem kan ta sig in i lägenheten. Utredningen har visat att kvinnan var noggrann med att hålla ytterdörren låst vilket talar för att en gärningsperson kan ha haft egen nyckel eller varit känd av kvinnan.

- Det gör att man kan söka efter den misstänkte mördaren i personens närmaste krets, säger Therese Johansson.

Mannen dömdes till livstids fängelse i Örebro tingsrätt och hovrätten slår fast domen för mannen.