Sök

Många brott stoppades i Bergslagen under nationell trafikvecka

Under vecka 41 genomfördes den nationella trafikveckan med fokus brott på väg. Totalt kontrollerades över 4 000 personer i region Bergslagen och flera brott uppdagades och stoppades, däribland 23 drograttfyllerier.

Trafikenheten och patruller i yttre tjänst har under datumen 7 till 13 oktober arbetat aktivt med vad vi kallar för "Brott på väg"-veckan i region Bergslagen, även om trafikkontroller är någonting som genomförs kontinuerligt under hela året. Patrullerna har jobbat med hastighetskontroller och sedvanliga fordonsstopp för att skapa ett tryggare och säkrare klimat på våra olika vägnät. Fokus har även varit på att upptäcka kriminella som utnyttjar vägarna för att transportera exempelvis stöldgods, narkotika, vapen eller ammunition.

Noterbart från veckan är att det vid ett ordinarie fordonsstopp renderade i att två personer greps i Dalarna misstänkta för grovt vapenbrott, ringa narkotikabrott samt drograttfylleri.

Vid en trafikkontroll stoppades en förare som hade skulder till Kronofogden. Där tog patrullen kontakt med handläggare och föraren fick betala över 100 000 kronor på plats. Detta för att inte bli av med sitt fordon. Ett bra myndighetssamarbete som upptäcktes tack vare en av dessa trafikkontroller.

Efter tips från allmänheten stoppades även en lastbilschaufför som senare blev delgiven misstanke för rattfylleri under påverkan av alkohol. Detta är ett av många exempel på hur värdefullt det är för oss när allmänheten tipsar om misstänkta brott eller avvikande beteenden.

Mer lokal statistik finns att tillgå vid förfrågan från media hos media.bergslagen@polisen.se.

Regional statistik, vecka 41

Region: Värmland Dalarna Örebro
Kontrollerade lätta fordon 2004 1097 836
Tunga fordon 52 23 31
Kontrollerade personer 2159 1227 946
Inre utlänningskontroll 50 0 4
Narkotika 6 6 3
Vapen 0 2 0
Stölder 1 0 1
Rattfylleri, droger 15 4 4
Rattfylleri, alkohol 9 2 2