Två månader sedan skolattacken i Örebro
Närmare 1000 förhör har hållits efter skolattacken på Risbergska och nu ligger fokus på att analysera den stora mängden uppgifter som finns.
Om första månaden efter skolattacken till största delen handlade om insamling, genom att hålla förhör och samla in saker, filer eller uppgifter som utredningen behöver, så är fokus nu på analys. Det innebär bland annat att värdera uppgifter och sätta dem i relation till varandra.
- Vi kartlägger den misstänktes liv så mycket som möjligt för att förstå honom, hitta hans drivkraft och utesluta andra gärningspersoner. Vi tittar också på hans ekonomi och digitala spår som i vilket annat ärende som helst, förklarar Henrik Dahlström som är polisens kommenderingschef. Det är viktigt för att hitta ett motiv eller i så lång utsträckning som möjligt kunna hitta ett motiv.
En utredning med flera delar
Det som tidigare kommunicerats som ett glapp på förmiddagen den 4 februari har fyllts med uppgifter om att han sågs inne på skolan vid klockan 10. Just den misstänkte gärningspersonen och tiden innan händelsen är viktiga delar i den utredning som pågår. Brottsplatsen är en annan del och att analysera utkomsten efter alla de tekniska undersökningar som gjorts.
- Att det var rökigt i lokalerna var något som vi tidigt berättade om. Röken i sig var ju problematiskt på platsen liksom brandlarmen som konstant tjöt. Det vi gjort nu under utredningen är bland annat att följa upp loggar över hur brandlarmen utlöstes för att förstå hur gärningsmannen rörde sig inne på skolan och vad han gjorde, förklarar Henrik Dahlström.
Tidigare har ett händelseförlopp och delar kring gärningsperson presenterats i grova drag. Nu är ambitionen att gå in mer på djupet och kunna redogöra för händelseförloppet så detaljerat som möjligt.
Ambitioner att lyckas och läka så gott det går
Under den senaste månaden har också ett antal medarbetare från utredningsgruppen varit i Norge för att besöka norsk polis. Anledningen var att dra lärdomar från hanteringen efter Utöya och liknande utredningar.
- Även om den här utredningen hanteras som andra utredningar av grova våldsbrott så är den speciell i det stora antalet döda och skadade. Vi jobbar med olika perspektiv kopplat till händelsen och erfarenheter av utredningen vid Utöya hjälper oss att anpassa vårt arbete vidare, säger Henrik Dahlström.
Att polisen jobbar extra med anhöriga och skadade är något som är lika. De skadade och anhöriga hanteras och informeras separat, genom så kallade FLO-utredare, men det är lätt att se att attacken på Campus Risbergska kommit att bli som ett sår för ett helt samhälle:
- Vi har hållit närmare 1000 förhör bland annat med elever och personal på skolan. Våra medarbetare är vana att hålla förhör och har i den här händelsen märkt en skillnad på människors behov av att få prata under våra förhör. Vi ser att samtalet i vissa delar kan vara en del i läkningen för dem själva. Jag vill betona att vi, samhället i stort, har ett jobb i att låta våra medmänniskor läka efter en sån här händelse. Var extra lyhörda, lyssna in och ta hand om varandra, avslutar Henrik Dahlström.
Möjlighet till intervju för media
Henrik Dahlström finns tillgänglig för intervju med media fredagen den 4 april mellan klockan 13:30 och 15:30. Mejla media.bergslagen@polisen.se vid intresse.
Om FLO
FLO står för family liaison officer och är en del av utredningsgruppen. FLO ansvarar för brottsoffret och kretsen kring de närstående. En FLO-kontaktperson får genom hela förundersökningen information från utredningen och kan informera målsägare om processen.