Sök

Polisen och Örebro kommun visar vägen för den som vill lämna kriminalitet

Polisens och Örebro kommuns logotyper ovanpå en bild av en person med luvtröja.

Polisen och Örebro kommun vill tydliggöra hur vägen från kriminalitet kan se ut och visa att man samverkar i frågan. Bilden är arrangerad och ett montage.

Bakom det grova våldet som finns i vårt samhälle idag finns brutala gängmiljöer och konflikter som påverkar personerna inom eller i anknytning till dem.

Inte sällan är det någon inom kriminella grupperingar eller gäng som helt plötsligt ställs inför dilemmat att mörda eller mördas. Ett dilemma som så tydligt visar på disrespekten för människolivs värde men också ibland fungerar som ögonöppnaren som får personer att vilja eller välja att lämna kriminaliteten.


I Örebro ska det vara tydligt för han eller hon som vill lämna kriminalitet hur man går tillväga och i praktiken är det upp till var och en om första steget är en kontakt med socialtjänsten eller polisen.

– Tröskeln ska vara så låg som möjligt så man får helt enkelt vända sig till den som känns mest naturligt för en, säger Roberto Eid Forest som är chef för lokalpolisområde Örebro

Efter att den första kontakten tagits kallar polisen och socialtjänsten till ett möte.

– Det man gör då är att bedöma hotbilden som finns gentemot personen, för beroende av om det är en lägre eller högre hotbild så påverkar det vilken hjälp som man kan få, förklarar Roberto Eid Forest.

Motivation en viktig del 

Förutom hotbilden så är personens motivation viktig.

- Motivationen handlar om att på lång sikt vilja leva ett vanligt liv med allt vad det innebär och man måste vara beredd att bryta med det som varit för att det ska kunna gå hela vägen, förklarar Monika Berg, enhetschef inom socialtjänsten.

Hotbilden, motivationen men också andra delar som kommer fram i första mötet avgör om och hur avhopparinsats sen ser ut för individen.

– Dessa personer kommer att behöva investera mycket själva. Det kan kännas ovant och ensamt i början för man kommer att behöva ändra många tankar och beteenden som man vant sig vid längs vägen, så motivationen med målet om det vanliga livet där framme är en väldigt avgörande del, säger Monika Berg.

En ny chans från samhället

I sig är det här inget nytt arbete utan något som funnits sedan 2012 men förtydligades 2019 då regeringsuppdraget om att ta fram ett nationellt avhopparprogram gavs till Polismyndigheten och andra berörda myndigheter.

En stor del har varit att få ihop arbetet tillsammans med kommunen eftersom det är i den samverkan som avhopparna hanteras.

– I Örebro fungerar det bra och vi är även fler som samverkar i detta. Egentligen kan man se hela samhället som en viktig del för att ett avhopp ska bli så bra som möjligt. För när en person valt att byta väg och bryta med det som varit så underlättar det om de som hen möter kan se människan och viljan framåt istället för brotten och historiken, förklarar Roberto Eid Forest.

En tidigare avhoppare uttryckte det som så: ”De jag minst anade skulle komma att hjälpa mig – myndigheterna – har räddat mitt liv.”

– Så man kan se vägen och stödet som en ny chans från samhället men resten är upp till var och en. Man måste vilja det här, och vill man kommer vi att stötta längs hela vägen, avslutar Monika Berg.

Presskontakter

Polismyndigheten

Roberto Eid Forest
Lokalpolisområdeschef Örebro

010-567 38 81


Örebro kommun

Monika Berg
Enhetschef inom socialtjänsten

Servicecenter: 019-21 10 00