Sök Mina sidor

Unik fällande dom mot människoexploatering på thaimassagesalong

Göta hovrätt har nu fastställt fängelsedomen mot den 42-åriga kvinnan som drivit två massagesalonger där andra kvinnor arbetat under slavliknande förhållanden och tvingats sälja sexuella tjänster.

Två kvinnor, identifierade som NN7 och NN15 i hovrättsdomen, arbetade upp till tolv timmar om dagen, sju dagar i veckan – till en timlön som kunde vara så låg som sex kronor. Lönen baserades endast på tiden de gav så kallad “legal” massage. Eftersom många kunder kom spontant, tvingades kvinnorna befinna sig på salongen hela dagen. De hade ingen fast bostad utan sov på britsar i massagerummen – samma britsar där både legal massage och sexuella tjänster ägde rum. För att överleva tvingades de, enligt hovrätten, sälja sexuella tjänster.

Man har kunnat konstatera att kvinnorna befann sig i ekonomiskt och socialt utsatta situationer. 42-åringen kände enligt rätten väl till deras situation – och utnyttjade den.

De två målsägandena berättade sina historier för polisen och medverkade under hela rättsprocessen. De kom tidigt att hamna på skyddat boende genom regionkoordinatorernas försorg, vilket gjorde att utredarna i lugn och ro kunde etablera och skapa en bra relation i en trygg miljö. Målsägandena fick därutöver stöd och hjälp i vardagen genom regionkoordinatorerna till dess att det väcktes åtal och hölls huvudförhandling vid Örebro tingsrätt. I februari i år dömdes den 42-åriga kvinnan för grovt koppleri men friades helt från åtalspunkten om människoexploatering. Ett besked som så klart varken åklagaren eller människohandelsgruppen var nöjda med.

Vi ville verkligen inte ge upp utan arbetade tålmodigt och långsiktigt. Vi hade ett riktigt bra resonemang med åklagaren i ärendet direkt efter tingsrättens dom, berättar gruppchefen Morgan Beijer på polisens regionala människohandelsgrupp i Bergslagen, som utrett ärendet.

Ändrade tingsrättens beslut

Det hårda arbetet visade sig också ge resultat när det hade blivit dags för Göta hovrätt att pröva fallet ett par månader senare.

Den 8 maj föll så domen med beskedet: Hovrätten ändrar tingsrättens domslut på så sätt att hovrätten dömer XX även för två fall av människoexploatering 2023-10-26 – 2024-09-18 enligt 4 kap. 1 b § 1 st brottsbalken gällande åtalspunkterna 2.1 och 2.2”.

Domen i sig är den första i Sverige där en person döms för människoexploatering på thaimassagesalonger.

 Det har prövats vid fler tillfällen men antingen har brottsmisstanken lagts ned eller så har åtalet ogillats. Vi anser att det är en stor framgång. Brotten människohandel och människoexploatering bedöms av sakkunniga på området som de svåraste paragraferna i svensk straffrätt, komplext skrivna där utsagan från den utsatte oftast har ett direkt avgörande. En ytterligare utmaning är att skapa relation och förtroende hos den brottsutsatte så att denna vågar berätta för polisen om sin utsatthet och livsöde, ofta finns en stor skamkänsla kopplat till att berätta, man har en låg eller ingen tillit till myndigheter och då kanske framförallt polisen, man har ofta dåliga erfarenheter av myndigheter i hemlandet.

Han fortsätter:

Det kan till och med vara så krasst att man vill vara kvar och jobba under dessa villkor då man trots all har det bättre än vad man haft i hemlandet.

Angrepp på friheten

Hovrätten konstaterar att: Genom att kombinera orimliga arbetsvillkor, låga löner, beroendeställning och brist på alternativ har 42-åringen exploaterat dem på ett sätt som enligt domen utgjorde ett allvarligt angrepp på deras frihet, frid och mänskliga värdighet. Man framhåller att kvinnorna var så utsatta att de inte hade något verkligt val – deras tillvaro var helt kontrollerad av den miljö 42-åringen skapat.

Utöver människoexploatering döms kvinnan även för grovt koppleri. Enligt utredningen skedde omkring 3 000 sexuella handlingar mot ersättning i salongerna i Örebro och Lerum. Bevisningen var omfattande: bland annat hittades spermaspår från 20 olika män i salongernas massagerum och sms-konversationer visade att många kunder efterfrågade sexuella tjänster. Kvinnan har även själv konstaterats ha, vid något tillfälle, utfört sexuella tjänster och bokade även alla kunder via telefon. Trots detta har hon förnekat brott.

42-åringen döms till tre års fängelse, får ett femårigt näringsförbud och ska betala tillbaka 637 000 kronor som brottsvinst. Hon ska också betala skadestånd till kvinnorna för kränkning av deras personliga integritet. Kvinnans son döms i samma ärende för penningtvätt efter att ha tagit emot och slussat vidare pengar från sexköp via Swish. Han får en villkorlig dom och 24 000 kronor i böter. Noterbart är även att en av kunderna blev tagen på bar gärning i salongen av polis och döms för sexköp till villkorlig dom och böter. Som bevisning hade polisen fångat händelsen på kroppskameran.

För ett djupare resonemang

 Vi är mycket nöjda med hovrättens resonemang i frågan om de bägge målsägandes svåra situation och beroendeställning till misstänkt. I tingsrätten fördes ett väldigt kort resonemang kring brottet människoexploatering. Tingsrätten konstaterar förvisso att målsäganden har arbetat under orimliga villkor och utnyttjats av misstänkt. Dock kommer rätten fram till att det inte förelåg något otillbörligt medel såsom målsägandens varande beroendeställning till misstänkt, man förde överhuvudtaget inget resonemang kring ehuru de båda målsägandena befanns sig i en svår situation, alldeles oaktat att åklagaren påstod det i sin framställan.

Hovrätten har ett betydligt längre och djupare resonemang, de konstaterar att båda målsägandena varit heltidsanställda som massöser med en arbetstid på cirka tolv timmar per dag, sju dagar i veckan. Det har funnits ett skuldförhållande till misstänkt. Målsäganden har saknat bostad eller något annat verkligt och godtagbart alternativ än att underkasta sig exploatering. Sammantaget konstaterar man att de båda målsägandena har befunnit sig i beroendeställning till misstänkt, men även befunnit sig i en svår situation. Att hovrätten är enig tyder på en solid och bred utredning.

Avslutningsvis berättar Morgan Beijer att framgången i fallet sammantaget bygger på ett stort engagemang från samtliga involverade i utredningen.

 Alltifrån en inkluderande åklagare, via regionskoordinatorer till ett gäng ytterst kompetenta och drivna utredare.