Sök

Ökning av båtmotorstölder i region Mitt

Hösten är den period på året som är känd för att vara högsäsong för båtmotorstölder, då många småbåtshamnar ligger öde och är obevakade. Polisen i region Mitt vill nu uppmärksamma båtägare på den här typen av stölder.

Den senaste tiden har ett flertal båtmotorstölder skett i region Mitt. Främst är det polisområde Västmanland som har drabbats men brottsligheten förflyttar sig fort. Den senaste stölden, som gällde båtmotordelar, skedde så sent som i helgen. 

Ett vanligt tillvägagångssätt är att stöldligorna kommer in i hamnen från vattnet och att man är utrustad med t.ex. våtdräkt för att kunna gå ner i vattnet och montera loss hela motorn eller delar av den. Ett annat sätt är att man tar med sig hela båten till ett lugnare/tryggare ställe där man kan arbeta ostört, för att sedan släppa båten på fri drift när man har tagit det man vill ha. Denna metod har medfört att ett flertal målsägare, som har blivit av med sina båtar och motorer, senare har hittat sin båt flytandes en bit ifrån bryggan där den togs.

Det är även vanligt att båtmotorerna dumpas på väl valda platser där någon annan hämtar upp dem några dagar senare.

Polisen i region Mitt vill nu uppmärksamma båtägare på den här typen av stölder. Ta kontakt med polisen via 114 14 eller via polisens webbplats vid eventuella iakttagelser i samband med dessa stölder.