Uppsala kraftsamlar mot social utsatthet
Lokala Brå höll ett stormöte den 12 december. Temat för mötet var social utsatthet. Mötet är en fortsättning på det avslutade medborgarlöftet och den problembild som finns i citykärnan.
Under mötet samlades flera aktörer för en kunskapshöjande eftermiddag om social utsatthet utifrån missbruk, psykisk ohälsa och akut hemlöshet.
– Genom det lokala brottsförebyggande rådet ökar vi kunskaperna om hur brottsligheten ser ut i Uppsala och vilka åtgärder vi kan genomföra för att förebygga brott. Med en gemensam lägesbild, ett strukturerat arbetssätt och med kraftfulla åtgärder kan vi nå goda resultat, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
Flertalet föreläsare på mötet
Eftermiddagen var indelad i två informationspass. Under första passet deltog Stadsmissionen, Region Uppsala, Grottan, Polismyndigheten och Socialförvaltningen. Aktörerna berättade om sina respektive arbeten inom området och avslutade med att svara på frågor.
– Polisen har flera verktyg för att hantera missbruksproblem i offentlig miljö, där fokus ligger på att upprätthålla ordning och säkerhet. Genom omhändertagande enligt LOB, ingripanden mot ordningsstörningar, samarbete med socialtjänsten och brottsbekämpning arbetar polisen både brottsförebyggande och direkt med problemet, säger Magnus Hänström, biträdande chef lokalpolisområde Uppsala/Knivsta.
Det andra informationspasset var en föreläsning från Situation Sthlm. Föreläsningen problematiserade och belyste skillnaden mellan välgörenhet och egenmakt och hur viktigt det är att sätta in den distinktionen i arbetet med människor i utanförskap.
Medborgarlöftet i backspegeln
Sedan 2016 har Uppsala kommun och lokalpolisområde Uppsala/Knivsta haft gemensamma medborgarlöften för Resecentrum, med syfte att öka tryggheten och minska brottsligheten.
Under perioden 2020 – 2023 har flera olika åtgärder gjorts för att öka tryggheten i området runt Resecentrum. I den senaste medborgardialogen som gjordes under hösten 2023 visade resultatet att fler känner sig trygga på Resecentrum än vid de medborgardialoger som genomförts tidigare.
Men det finns mer arbete kvar att göra i citykärnan, särskilt kopplad till missbrukssituationen, psykisk ohälsa och akut hemlöshet. Den gemensamma kraftsamlingen är en del i arbetet med att göra Uppsala tryggare och säkrare.
Arbetsgrupp tar arbetet vidare
Uppsala kommun och Polismyndigheten har startat en arbetsgrupp ihop med flera nyckelaktörer. Arbetsgruppen har tillsatts utifrån de rapporter som det gemensamma EST-arbetet gett under året. I flera av rapporterna uppmärksammas situationen kring missbruk och hemlöshet. Arbetsgruppen kommer nu att fokusera på en kartläggning, analys och identifikation av gemensamma åtgärder.