Sök

Två anhållna för grovt bedrägeri efter insats

Under den senaste helgen genomförde polisen i region Mitt tillsammans med bland andra region Öst en omfattande insats i jakten på bedragare inom fysisk vishing. Resultatet: Två personer är nu gripna och anhållna för grovt bedrägeri mot äldre.

Under årets första veckor har det inträffat flera fall av fysisk vishing i polisregion Mitt med omnejd.

Fysisk vishing, en form av bedrägeri där kriminella först ringer för att komma åt personlig information och sedan besöker målsägaren i bostaden för att hämta upp värdesaker, är ett modus som polisen i omgångar uppmärksammat allmänheten på.

Under årets första veckor har det inträffat flera fall i såväl Gävleborg, Uppsala och Västmanland. Majoriteten av de brottsdrabbade är äldre personer, ofta kvinnor i 80-90-årsåldern.

Omfattande inre och yttre spaningsarbete

Efter ett omfattande inre och yttre spaningsarbete genomförde polisen en insats mot misstänkta bedragare under den gångna helgen. Insatsen skedde på en adress i Linköping, dit flera polispatruller beordrades. På platsen kunde en misstänkt gärningsperson gripas – med tillgripet gods utanför en målsägandes bostad.

Detta föranledde att flera personer greps på olika adresser på flera olika platser under helgen, och resultatet i detta nu är att två personer är frihetsberövade för flertalet grova bedrägerier mot äldre människor. Dessa två personer är också anhållna efter beslut av åklagare.

 

Lägg på luren!

Brottsupplägget kring fysisk vishing innebär att bedragaren har förberett ett manus och uppger sig representera en myndighet, ett företag, en bank eller en förening. Bedragaren informerar om ett akut problem rörande målsägarens ekonomi och erbjuder hjälp genom att skicka personal till målsägaren för att säkerställa konton eller värdeföremål.

Polisens uppmaning är: Lägg på luren! Om du blir misstänksam under ett telefonsamtal, avsluta samtalet så tidigt som möjligt. En seriös aktör skickar aldrig hem personal till ditt hem för att hämta upp värdesaker.

Polisanmäl brottet via telefon 11414 eller genom att besöka en polisstation. Är det akut eller ett pågående brott ring 112.

Kontakt

Mathias Rutegård, presstalesperson, 010-56 76 819