Sök

Prognosen talar för 85-procentig uppklaringsnivå

Från midsommar och framåt har grova brott i Uppsala utrett strax över 50 ärenden inom den särskilda händelsen SH Frigg Mitt. Just nu går ärendena mot en 85-procentig uppklaringsnivå.

Att jämföra med att uppklaringsgraden under flera år legat på 15 procent gällande grova brott inom den nätverkskriminella miljön.

Sedan ett år tillbaka och särskilt från midsommar 2023 har Uppsala haft en väldigt svår konfliktsituation, som har lett till grova våldsbrott.

Den särskilda händelsen SH Frigg Mitt initierades i september 2023 med anledning av eskalerande allvarligt våld inom den kriminella nätverksmiljön och majoriteten av händelserna i SH Frigg Mitt utgår från Polisområde Uppsala där utredningssektionens Grova Brott-avdelning både har haft och har fullt upp med strax över 50 ärenden – bara från midsommar.

Går mot 85-procentig uppklaringsnivå

Prognosen ser god ut vad gäller uppklaringen av dessa ärenden. Just nu går vi mot en 85-procentig uppklaringsnivå. Att jämföra med att uppklaringsgraden under flera år legat på 15 procent gällande grova brott inom den nätverkskriminella miljön.

Scenförändringen är stor.

– Kartan har på många sätt ritats om hur det är organiserat inom den nätverkskriminella miljön. Det är betydligt yngre utförare nu och samtidigt som det har sjunkit i åldrarna har dessa individer obefintligt konsekvenstänk som gör att få av dem vidtar åtgärder för att skydda sig mot våra åtgärder, säger Johan Segerholm, mångårig utredare inom grova brott vid polisen i Uppsala.

– Det i kombination med att polisen jobbar aktivt och offensivt direkt i det initiala läget har gjort skillnad. Vi har lärt oss mycket på senare tid och är framför allt mycket bättre kring den tidskritiska bevisningen. Sedan fortsätter det offensiva arbetssättet i utredningsskedet. Istället för att vi sitter och klurar på saker och ting så agerar vi.

 

Åtal väntar i flera ärenden

Det tidigare höga antalet ouppklarade våldsbrott inom den nätverkskriminella miljön har varit problematiskt. Men, betonar Johan Segerholm, de som anstiftar brotten är fortfarande svåra att nå.

– De verkliga skurkarna är de äldre kriminella som tjänar pengar på att unga individer rymmer från HVB-hem för att utföra dessa brott. Här har vi att göra, säger Johan Segerholm.

Polisens prognos talar för en 85-procentig uppklaringsnivå för de strax över 50 ärendena. Inom kort väcker åklagare åtal, följt av domstolsförhandling i flera av ärendena. Därefter har vi facit. 

Kontakt

Mathias Rutegård, presstalesperson, mathias.rutegard@polisen.se

FAKTA

Från midsommar och framåt har polisen i Uppsala utrett strax över 50 ärenden inom den särskilda händelsen SH Frigg Mitt, som just nu går mot en 85-procentig uppklaringsnivå. Att jämföra med den historiska 15-procentiga uppklaringsnivån gällande grova brott inom den nätverkskriminella miljön.

 • Ärenden från midsommarafton 2023 och fram till idag:
 • 3 mord
 • 12 försök till mord
 • 7 förberedelse till mord
 • 1 stämpling till mord
 • 12 allmänfarlig ödeläggelse (inklusive försök och förberedelse)
 • 11 grovt vapenbrott
 • 3 mordbrand (inklusive försök och förberedelse)
 • Därtill flertalet fall som handlar om grova narkotikabrott.

 

Beslagtagit:

 • 323 kilo sprängmedel i region Mitt.
 • 24 ton sprängmedel i samarbete med region Nord.
 • Cirka 30 beslagtagna vapen, varav 5 automatvapen.