Sök

Hallå där framtida poliser i Västmanland

Polisexamen i Stockholms stadshus . Polisens tidigare rikspolischef Anders Thornberg.

Polisexamen i Stockholms stadshus. Polisens tidigare rikspolischef Anders Thornberg. Bild: Polisen

Nechrvan, Ida, Alva, Melvin och Jimmie ska bli poliser i Västmanland. Läs några av deras erfarenheter och tankar om polisutbildningen.

Nechrvan, börjar polisutbildningen på Södertörns högskola höstterminen 2024.

Vad ser du mest fram emot?
Bli godkänd på första tentan, haha! Det ska bli kul att äntligen påbörja resan mot att bli polis som har varit ett tydligt mål för mig. Sedan ser jag fram emot att träffa och lära känna andra studenter som strävar efter att nå samma mål.

Har du gjort något speciellt för att förbereda dig?
Jag har köpt nya löparskor och ska börja springa mer för att förbereda mig inför de fysiska testerna. Sedan skapar jag bra rutiner i vardagen för att förbereda mig mentalt inför studietiden.

Har du någon farhåga?
De fysiska kraven. Men det ska gå bra om jag håller igång med träningen.

Ida, avslutat termin 1 på polisutbildningen på Högskolan i Borås.

Vad har ni lärt er under termin 1?
Väldigt blandat… juridik, bilkörning, fysiska moment. Vi på skolan peppar varandra för att lyckas i de utmaningar vi ställs inför. Lärarna är duktiga och jag har lärt mig massor under den första tiden på utbildningen.

Är polisutbildningen som du förväntade dig?
Jag hade hört att det nästan bara var teori första terminen, men den bilden stämmer inte riktigt då teorin hela tiden varvats med praktiska moment. Polisutbildningen har så här långt varit superkul!

Alva, avslutat termin 2 på polisutbildningen på Södertörns högskola.

Vad har ni lärt er under termin 2?
En stor del har varit hur vi ska tänka när vi kommer till en plats, om det finns anledning att anta att ett brott har begåtts. Och hur vi ska agera då. Sedan har vi läst mycket lagstiftning och övat precisionsskytte, vapenväxling, bilkörning med mera.

Är polisutbildningen som du förväntade dig?
Jag hade höga förväntningar på polisutbildningen och de har absolut infriats. Polisutbildningen har bara blivit roligare och roligare. Den här terminen har jag börjat få större förståelse för yrkesrollen och hur jag ska agera när jag som polis kommer till en plats. Vidare är sammanhållningen i klassen ännu bättre än vad jag förväntade mig. Det finns en målmedvetenhet och vilja att hjälpa till hos alla.

Läs mer: Möt Alva – blivande polis

Alva är en av Västmanlands blivande poliser. Här tillsammans med Linda som inspirerade henne att söka till polisutbildningen.

Alva är en av Västmanlands blivande poliser. Här tillsammans med Linda som inspirerade henne att söka polisutbildningen. Bild: Polisen

Melvin, avslutat termin 3 på polisutbildningen på Södertörns högskola.

Vad har ni lärt er under termin 3?
Vi har läst om brott i nära relation, missbruk och psykisk ohälsa. Parallellt med kurserna har vi haft vapenträning, polistaktik och bilkörning.

Är polisutbildningen som du förväntade dig?
Det går inte att föreställa sig hur polisutbildningen är, för den är verkligen speciell. Det är ännu roligare än vad jag förväntade mig. Det är en bra ”team-känsla” i klassen. Något annat jag uppskattar är att lärarna har olika bakgrunder, några har polisiär erfarenhet och andra är akademiker.

Jimmie, avslutat termin 4 på polisutbildningen på Malmö universitet (distansutbildningen). Nu aspirant i polisområde Västmanland.

Vad har ni så här långt lärt er under aspirantutbildningen?
Det har varit mycket teori i form av föreläsningar och utbildningar, där vi har fått en inblick i arbetet på olika enheter. Vi har också lärt känna varandra i aspirantgruppen och kollegor i polisområdet. Jag och några andra aspiranter pratade precis om hur väl mottagna vi har blivit, vilket känns extra bra som ny på arbetsplatsen.

Vad händer härnäst?
I nästa del kommer vi arbeta med utredningar och på ingripandeverksamheten. Det känns roligt att äntligen komma igång med mer praktiskt arbete.