Sök

Åtta personer dömda för dödsskjutningen i Söderhamn

Tre personer döms till 18 års fängelse för mord och fem personer för inblandning i mordet. Hovrätten ändrar tidigare livstidsdom och tidsbestämmer den till 18 års fängelse. Den omfattande bevisningen och samverkan var avgörande för resultatet.

I slutet av februari 2022 larmades polis och ambulans till ett bostadsområde i Söderhamn med anledning av en skottlossning. Två personer hade blivit beskjutna, en av personerna avled av sina skador och den andra som lyckades att fly från platsen skadades svårt.

Motivet till skjutningen är narkotikamarknaden i Söderhamn.

Kort efter händelsen greps tre personer. Efter ett omfattande utredningsarbete med bland annat förhör, vittnesmål, innehåll i telefoner och dna kunde sedan ytterligare misstänkta kopplas till mordet, totalt åtta personer.

Parallellt med den här utredningen har utredare i PO Gävleborg även arbetat med ytterligare utredningar som har kopplingar till de åtta misstänkta personerna i ärendet. Det har då handlat om vapen och narkotika. Det har resulterat i att ytterligare fem personer tidigare dömdes till totalt 16 år och 4 månaders fängelse för grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och grovt rån. Totalt har tolv personer varit frihetsberövade.

– Ett omfattande bevismaterial och ett lyckat samarbete i polisområdet och mellan polisregionerna är framgångsfaktorerna för en fällande dom, säger Jon Linälv, utredningsledare vid grova brott i PO Gävleborg.

I mitten av november 2023 dömdes tre personer till livstidsfängelse för mord och fem personer till olika fängelsestraff för inblandning i mordet vid Hälsinglands tingsrätt. De tre personerna som dömdes till livstidsfängelse och den person som dömdes till skyddstillsyn och samhällstjänst för skyddande av brottsling, grovt brott överklagade alla tingsrättens dom till hovrätten. Idag, den 22 mars kom hovrättsdomen som ändrar livstidsdomen och tidsbestämmer den till 18 års fängelse.

– Vi arbetar aktivt mot den organiserade brottsligheten och är därför väldigt stolta över det utredningsarbete som har resulterat i en fällande dom. Ofta är det grova våldet kopplat till handeln med narkotika och det skapar en stor otrygghet i samhället. Förutom att lagföra dessa personer behöver vi också tillsammans med övriga samhället arbeta för bekämpa handeln med narkotika och förhindra att fler barn och unga hamnar i kriminalitet, säger Jon Linälv.

Domslut dödskjutningen i Söderhamn

Person 1: döms till 18 års fängelse för försök till mord och mord.

Person 2: döms till 1 års fängelse för stämpling till grovt narkotikabrott.

Person 3: döms till skyddstillsyn och 140 timmar i samhällstjänst för skyddande av brottsling, grovt brott.

Person 4: döms till 3 års fängelse för grovt vapenbrott och stämpling till grovt narkotikabrott.

Person 5: döms till 18 års fängelse för försök till mord, grovt vapenbrott och mord.

Person 6: döms till 18 års fängelse för försök till mord och mord.

Person 7: döms till 1 års fängelse för grovt vapenbrott.

Person 8: döms till 9 års fängelse för tillgrepp av fortskaffningsmedel, grovt narkotikabrott, grovt rån, grovt vapenbrott, stämpling till grovt narkotikabrott.