Sök

Grannarnas iakttagelser kan ge viktig stödbevisning

Den 28 mars – 1 april genomförs Operation Vårfrid i region Mitt. Det är en brottsförebyggande insats som sätter fokus på våld inom familjen och har målet att minska antalet brott i nära relation.

Polisen i region Mitt genomför Operation Vårfrid inför och under påskhelgen i samtliga tre polisområden; Gävleborg, Uppsala och Västmanland. Målet är att minska antalet brott i nära relation och att i slutändan rädda liv.

Insatsen är delvis en allmän informationskampanj där poliser knackar dörr för att upplysa invånarna om vad de kan göra om de hör dunsar och skrik från grannen, men riktar sig även till dem som själva är utsatta för våld i sin relation:

– Vi fokuserar på närvaro i bostadsområden, pratar med medborgare och delar även ut information om hur den som är utsatt kan få hjälp. Mörkertalen är stora eftersom vi känner till att många våldsutsatta varken vill eller vågar anmäla, säger Jonas Svedberg, insatsledare för Operation Vårfrid.

Polisen vill också att den som ser eller hör något som kan tyda på våld i hemmet kontaktar rättsväsendet.

– Brotten sker oftast i hemmet och kan därför vara svåra att upptäcka. Det är viktigt att den som uppmärksammar att det inte står rätt till hos grannar eller bekanta hör av sig till oss. Deras information kan ge oss den viktiga stödbevisning som ofta behövs vid ärenden kring brott i nära relation.