Sök

Två personer dömda för flera kopparstölder från kyrkor

Under 2023 drabbades polisregion Mitt av närmare 50 stölder av kopparstuprör från kyrkor. I januari i år greps två personer av polisen, dessa två personer har nu också dömts för flertalet av stölderna.

I början av februari 2023 upptäcktes det första brottet gällande stölder av kopparstuprör från kyrkor i polisregion Mitt och det sista brottet ska ha skett i mitten av november 2023. Totalt rör det sig om närmare 50 stölder i region Mitt, och ett flertal brott har även noterats i region Öst och Bergslagen.

Den fjärde januari 2024 greps två personer, en man i 60-års åldern och en kvinna i 40-års åldern, av polis sedan de kört av vägen med sin personbil i Rengsjö. I bilen anträffades hopvikta stuprör som kan sättas i samband med stölden av kopparstuprör vid Rengsjö kyrka i Bollnäs kommun.

Anteckningsbok del i utredningen

Under utredningens gång har polisen anträffat en anteckningsbok innehållandes flera sidor med olika namn på kyrkor. Många av kyrkorna som förekommer i anteckningsboken är kyrkor som har blivit bestulna på kopparstuprör.

Nu har domen kommit mot de två personerna. Straffet blev skyddstillsyn kombinerat med fängelse i tre månader. Totalt dömdes de misstänkta i sex fall av stölder.

 

Efter gripandet har den här typen av brottslighet upphört i polisregion Mitt. Samverkan har skett mellan Brottssamordningen i polisregion mitt, Bergslagen samt Öst.

 

Kontakt

För mer information: Ann Bjellheim, förundersökningsledare, Regionala Brottssamordningen, polisregion Mitt, 070-246 59 39