Sök

Drygt 1 200 körde för fort

Mellan den 16 och 22 september genomförde polisen en nationell trafikvecka. Polisen i region Mitt rapporterade fler än 1 200 personer för hastighetsöverträdelser under veckan.

Knappt en månad efter trafikveckan i augusti var det i mitten av september återigen dags för polisen att ha lite extra fokus på trafiken och hastigheter. Polisen koncentrerade sig den här gången på vägar med hastighetsbegränsningar 70 km/h och uppåt.

– Anledningen till att fokus låg just där är att dessa vägar är överpresenterade i olycksstatistiken. Vi vet att synliga kontroller bidrar till att hålla ner hastigheten så det var ett bra sätt för oss att arbeta brottsförebyggande, berättar Conny Salestedt, samordnare för trafiken i region Mitt.

Böter och omhändertagna körkort

Sammanlagt rapporterades 1 223 förare för hastighetsöverträdelse, av dem var 257 i intervallet 6-9 km/h över tillåten hastighet.

– Det innebär att ungefär var femte bot avsåg en mindre hastighetsöverträdelse, men att påverka just dessa förare att köra långsammare är jätteviktigt. Får vi den stora massan att sänka farten kan vi rädda många liv, säger Conny Salestedt.

Så många som 90 förare körde så pass fort att körkortet omhändertogs på plats.

Annan brottslighet

Även om det var hastighet som det var fokus på, upptäckte polisen även annan brottslighet:

Polisen rapporterade 7 personer för rattfylleri och 37 för drograttfylleri samt 40 personer för olovlig körning. Flera utlänningskontroller gjordes och en person omhändertogs i samband med det. Två personer greps i ett stulet fordon, polisen upptäckte två vapenbrott och en efterlyst person.

Polisen rapporterade också penningtvättsbrott och gjorde orosanmälan till socialtjänsten.

Vad tycker du om polisens webbplats?

Vad tycker du om polisens webbplats?

Hjälp oss bli bättre genom att svara på våra frågor. Undersökningen genomförs av Web Service Award (WSA) och tar några minuter.

Ja, jag vill svara nu hos WSA

Answer in english

Använd inte enkäten för tips, anmälan eller personliga ärenden.

Så hanterar vi ditt svar