Sök

Flera gripna under trafikveckan i Mitt

Under vecka 41 genomförde polisen en nationell trafikvecka med fokus brott på väg. Flera kriminella fastnade i polisens kontroller i region Mitt.

Polisen arbetar med trafikkontroller året om, dock inte endast för att öka trafiksäkerheten utan också för att upptäcka andra typer av brott. Många kriminella använder vägnätet för att ta sig till och från en brottsplats och transporterar vapen, ammunition, narkotika eller stöldgods i sina bilar.

– Trafikkontroller längs vägarna är ett utmärkt sätt både för att förhindra och för att upptäcka brott. Under veckor som dessa samlar vi resurser och lägger lite extra fokus på trafiken, men egentligen är det här ett arbetssätt som är en del i vardagen för poliser i yttre tjänst, berättar Conny Salestedt, samordnare för trafiken i polisregion Mitt.

Gripna, rattfylleri och vapen

Sammanlagt kontrollerades 3 390 fordon. Under arbetet i trafiken greps 12 personer för olika brott, 6 stölder upptäcktes, 2 personer omhändertogs enligt utlänningslagen och polisen hittade också 3 efterlysta personer. Utöver det upptäckte polisen 110 narkotikabrott, 72 bilförare är misstänkta för drograttfylleri och 19 förare för alkoholrattfylleri. Patrullerna hittade även 3 vapen som skulle kunnat komma till användning i brottsligt syfte. Utöver dessa resultat så fick polisen in bra information i samband med kontrollerna. Information som kan vara en viktig pusselbit för andra ärenden.

Varna inte andra bilister!

Ett problem som Conny Salestedt upplever vid polisens kontroller är att bilister varnar varandra genom att blinka med helljus.

– Gör inte det! Våra trafikkontroller är ett arbetssätt för att få fast kriminella och det kanske finns vapen, narkotika och stöldgods i bilen.  När vi arbetar i trafiken så kan vi samtidigt också ta de kriminellas tillgångar, vilket är en effektiv metod i kampen mot den organiserade brottsligheten, avslutar Conny Salestedt.

Relaterat information

Polisen arbetar i trafiken året om. Här är två exempel på insatser som genomförts i region Mitt de senaste veckorna:

Stor trafikinsats på E18 – över 500 fick blåsa

Myndighetsgemensam trafikinsats i Sala