Sök

Kvinna dömd för brott mot äldre – så skyddar du dig mot bedragare

När två brott om fysisk vishing kom in rullade utredningen igång snabbt. Redan efter en vecka häktades en gärningsperson och inom två månader föll domen. Nu vill polisen förebygga nya brott.

I maj anmäldes två brott om fysisk vishing till bedrägerisektionen i region Mitt. Målsägarna hade blivit uppringda av en person som utgav sig vara från en elektronikfirma. Firman hävdade att någon beställt telefoner i målsägarnas namn och kopplade dem vidare till en påstådd bank. Banken i sin tur skickade ut en kvinna som skulle hämta målsägarnas kontokort och kontanter.

– De här gärningspersonerna hade riktat in sig på målgruppen 80 år och äldre. De hade gjort research innan och var oerhört duktiga på att vilseleda brottsoffren, säger Andreas Hagström, bedrägeriutredare i region Mitt.

Eftersom fysisk vishing är grova brott där målsägande blir utsatta i sina egna hem prioriterar polisen dessa ärenden. I det aktuella ärendet hittades bland annat en film på kvinnan så man kunde ta fram tydligt signalement. Med hjälp av bland annat detta hittades ytterligare ett ärende med samma modus, i Nykvarn. Kvinnan greps efter detta och utredningen fortsatte under häktningen. Polisen upptäckte två ytterligare brott, varav ett inte var anmält. Kvinnan dömdes sedan till fängelse i ett år och tre månader för fyra fall av grovt bedrägeri och ett fall av försök till grovt bedrägeri.

Domen har överklagats till hovrätten.

– Det här är brott som berör alla som jobbar med utredningen. Det finns en stor skam hos personerna som blivit drabbade och målsägarna har varit ledsna och inte alltid velat berätta att de har gått på bedrägerierna. Det är många som utsätts och bedragarna är proffs som livnär sig på bedrägerier. Vi måste fortsätta sprida kunskap om hur man skyddar sig, säger Andreas Hagström.

Polisen tipsar de som har äldre anhöriga att vara uppmärksamma och informera de äldre om hur man skyddar sig mot bedrägeri. Det handlar bland annat om att inte släppa in okända i bostaden, och inte ge ut kortuppgifter eller koder.

Mer information om brott mot äldre, polisens hemsida.

Så skyddar du dig mot bedragare

  • Förvara inte stora summor pengar hemma.
  • Förvara inte värdesaker synligt i exempelvis hallen.
  • Lämna aldrig ut kontokort, koder eller värdesaker till någon som påstår att de vill hämta dem. Det finns inga banker eller seriösa företag som agerar på så sätt.
  • Släpp inte in okända personer innan du hunnit kontrollera att personerna är de de utger sig för att vara.
  • Använd aldrig din bankdosa eller ditt bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig på telefon.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Ring heller aldrig upp telefonnummer som står i sms:en eller mejlen som skickas till dig, utan ta kontakt på ett nummer du själv tar reda på.
  • Du kan skaffa hemligt telefonnummer genom att kontakta din teleoperatör, det gör så att telefonnumret inte är sökbart på nätet.
  • Använd de skyddsåtgärder som banken erbjuder, exempelvis begränsningar av uttag från uttagsautomat.
  • Om du misstänker att någon som inte har goda avsikter är på väg hem till dig, lås dörren och kontakta 112.

Vad tycker du om polisens webbplats?

Vad tycker du om polisens webbplats?

Hjälp oss bli bättre genom att svara på våra frågor. Undersökningen genomförs av Web Service Award (WSA) och tar några minuter.

Ja, jag vill svara nu hos WSA

Answer in english

Använd inte enkäten för tips, anmälan eller personliga ärenden.

Så hanterar vi ditt svar