Sök

Utvecklad teknik skapade möjligheter i mordutredning

Undersökning av bevismaterial på NFC.

Bild från nationellt forensiskt centrum. Bild: Polisen

Polisområde Västmanland använde ny teknik för att lösa mord. Nu har fyra personer dömts till sammanlagt 36 år och sex månader i fängelse.

Kameraövervakning, IT-forensik och artificiell intelligens är några av polisens förmågor som har utvecklats i snabb takt de senaste åren. Utvecklingen har lett till att polisen i ett högre tempo kan bedriva stora utredningar.

– Grova brott som till exempel skjutningar ställer höga krav på polisens utredningsarbete. För att klara av uppdraget måste vi ligga i framkant, säger Bengt Nordlöf, chef för grova brott vid polisen i Västmanland.

Ny teknik skapade möjligheter

Efter att en man sköts till döds förra året i Västerås arbetade grova brottsenheten i polisområde Västmanland med kameraövervakning, hemliga tvångsmedel, nationellt forensiskt centrum (NFC), artificiell intelligens och IT-forensik för att utreda brottet.

– Vi hade tillgång till utredningsverktyg som inte fanns för några år sedan. Jag kan inte säga att det var avgörande för att lösa mordet, men det var helt klart till stor hjälp, säger polisinspektör John Santaniemi, som var utredningsledare i ärendet.

För att implementera den nya tekniken i utredningsarbetet, hade polisområdet en nära samverkan med polisens nationella operativa avdelning (Noa).

– Den nya tekniken hjälpte oss att bevisa att mordet hade planerats i flera led och hur skjutningen genomfördes, säger John Santaniemi och fortsätter:

– En annan framgångsfaktor var samarbetet med andra polisregioner och NFC, som hjälpte oss med viktiga pusselbitar för att lösa mordet.

Fyra personer dömda till fängelse

Hovrätten meddelade nyligen domarna i mordärendet, där skytten, anstiftaren och två medhjälpare dömdes till fängelse i sammanlagt 36 år och sex månader för inblandning i mordet. Domar som nu har vunnit laga kraft. 

Exakt vilka nya metoder som användes i mordutredningen kan John Santaniemi inte säga mer om. 

– Av utredningstaktiska skäl kan vi inte uttala oss om detaljer i de här delarna.

"Får inte ersätta andra beprövade utredningsmetoder"

I utredningen genomfördes också mer traditionella arbetsmetoder som dörrknackning och husrannsakningar. Polisen genomförde också över 400 förhör kopplat till mordet.

– Ny teknik får inte ersätta andra beprövade utredningsmetoder. Vi ser det som att flera delar bidrar till en helhet, säger John Santaniemi och fortsätter:

– Oavsett vilka metoder vi använder oss utav måste vi kvalitetssäkra informationen som kommer till oss. Vi kan inte enbart förlita oss på tekniken.

Läs mer om delar av polisens organisation och arbete

Nationella operativa avdelningen (Noa) 
Ansvarar för att leda och samordna den nationella och internationella polisverksamheten samt driva polisens utvecklingsarbete. Det innebär att besluta om resursförstärkningar i hela landet, vara kontaktpunkt i samverkan nationellt och internationellt och att utveckla arbetsmetoder och utrustning för brottsförebyggande arbete, utredning och lagföring, ordning, säkerhet, underrättelse och service.

Nationellt forensiskt centrum (NFC)
NFC är en operativ avdelning som driver polisens samtliga forensiska labb och utför forensiska undersökningar och analyser på begäran av förundersökningsledare. Avdelningen styr och samordnar Polismyndighetens forensiska och it-forensiska verksamhet. Man bedriver även strategisk forskning och utveckling för att framtidssäkra polisens forensiska förmåga, samt utbildar inom forensik. 

IT-forensik
Den it-forensiska verksamheten i polisen är under stark utveckling. I korta drag handlar it-forensik om att i brottsutredningar planera, säkra, extrahera, analysera och värdera digitala spår från elektroniska enheter eller källor. 

Kamerabevakning
Polisen använder kamerabevakning på olika platser i landet för att bekämpa brott och öka tryggheten i samhälletPolisen bedriver kamerabevakning på ett antal offentliga platser i landet med både fasta, tillfälliga och andra mobila kameralösningar som exempelvis UAS/drönare. Det kan röra sig om kontinuerlig bevakning av gator, torg, köpcentrum, vissa vägsträckor eller i bostadsområden med kriminell påverkan. Polisen kan också dela kamerautrustning med andra samhällsaktörer som redan bedriver kamerabevakning.