Sök

Maria gav aldrig upp – utbildar sig till polis

Maria är en av Västmanlands framtida poliser.

Maria är en av Västmanlands framtida poliser. Bild: Polisen

Till vardags är Maria civil utredare vid polisen i Västmanland och arbetar med brott i nära relation. Samtidigt förverkligar hon sin tanke om att bli polis.

Efter gymnasiet och ett jobb inom handeln sökte Maria jobb som civil operatör på polisens kontaktcenter och fick det. Hon trivdes bra som civilanställd men kunde inte släppa tanken om att utbilda sig till polis. 

– Idén om att bli polis hade funnits där länge. Pappa är polis och har inspirerat mig, säger Maria.

Men vägen till polisyrket var inte spikrak. Två gånger underkändes hon på styrketestet till polisutbildningen. Hon var besviken och tvivlade på om hon någonsin skulle bli polis.

– Jag såg fram emot att ringa pappa och berätta att jag klarade testerna. Han visste inte om att jag hade sökt till polisen. Istället blev det ett telefonsamtal som handlade om att jag underkändes.

Blev civil utredare

Maria valde en annan väg och blev civil utredare på polisens utredningsenhet för brott i nära relation. Där arbetar hon än idag med brott mot barn och vuxna.

– Det är både en tuff och givande arbetsplats. Bland annat hanterar jag grova brott mot barn vilket så klart påverkar.

Ett av de senaste ärendena som hon tillsammans med en kollega utredde, är ett ärende som ledde till att två personer dömdes till fängelse i tio år för flera allvarliga brott mot barn.

– Vissa av ärendena är tuffa och påverkar så mycket att jag inte glömmer dem. Samtidigt vill jag jobba med något som känns viktigt och på polisen kan jag göra en skillnad i någons liv. 

Efter två underkända styrketester började Maria träna mer Crossfit-inspirerat, vilket var en av anledningarna till att hon klarade testerna till polisutbildningen.

Efter två underkända styrketester började Maria träna mer Crossfit-inspirerat, vilket var en av anledningarna till att hon klarade testerna till polisutbildningen. Bild: Polisen

Klarade testerna

Trots ett stimulerande jobb som civil utredare kunde inte Maria släppa tanken om att bli polis. Hon sökte polisutbildningen via ett internt spår, la om träningen och klarade testerna.

– Det var en fantastisk känsla och det blev ett roligare telefonsamtal till pappa den gången.

Nu har Maria klarat av första terminen på polisutbildningen och är förväntansfull inför framtiden.

– På kort sikt ser jag fram emot termin två som innehåller fler praktiska moment. På längre sikt längtar jag efter att bli färdig polis och jobba ute. Mitt driv är att hjälpa andra till det bättre och det får jag möjlighet till som polis.

Efter utbildningen blir Maria polis i polisområde Västmanland.

– Även om jag byter spår från civil utredare till ingripandepolis känns det bra att vara kvar i polisområdet. Jag uppskattar verkligen kollegorna här. 

”Ge inte upp!”

Maria hoppas att hennes resa kan inspirera andra att söka till polisutbildningen.

– Även om det finns hinder och rädsla att misslyckas på vägen så ge inte upp. Det kommer vara värt det i slutändan. Jag upplever det som att mitt yrkesval känns ännu mer rätt ju längre jag kommer i utbildningen.

Om Maria

  • Är 26 år.
  • Har tidigare spelat handboll och tävlat på elitnivå i ridning.
  • Gick samhällsvetenskapliga programmet med inriktning beteende på Widénska idrottsgymnasiet i Västerås.
  • Arbetade inom handeln i sex år innan hon blev operatör på polisens kontaktcenter (PKC).
  • Går just nu ett internt utbildningsspår för att bli polis. I korthet innebär det att hon kombinerar arbete i sin nuvarande anställning som civil utredare med studier på polisutbildningen.