Över 10 personer frihetsberövade efter grova brott
Polisen har en god lägesbild om konfliktmiljön även om konfliktnivån i Gästrikland är förhållandevis hög och har varit så en under en längre tid.
Detta är tyvärr en normalbild och allmänheten ska inte känna sig mer oroad än tidigare, det brukar kunna vara så att det går i vågor. Vi har förhindrat ett antal grova brott och har i dagsläget 14 frihetsberövade varav ett antal är under 18 år kopplat till de grova brott vi haft på senare tid i lokalpolisområdet, vi kan inte se en direkt koppling av samtliga brott mot den kriminella gängmiljön men vi kan i dagsläget se att åtminstone ett antal har den kopplingen.
Det har cirkulerat så kallade dödslistor i sociala medier och för polisens del är inte dessa dödslistor något nytt, vi arbetar med detta och tittar givetvis på det som läggs ut men främst ser vi att dessa listor är ett sätt att skapa oro och verka avskräckande mot varandra i den kriminella miljön.
Det är många som undrar hur polisen arbetar med och mot den kriminella miljön och vi kan inte direkt uppge vilka metoder vi använder eller hur vi mobiliserar oss men det vi kan delge är att vi befinner oss ute i samhället och kontrollerar många individer och fordon, vi förklarar varför vi gör detta och upplever en ökad trygghet hos allmänheten när de förstår varför vi arbetar på det sätt vi gör. Vi får här också hjälp av allmännyttan som också förklarar och beskriver varför polisen agerar på det sätt vi gör för att upptäcka brott och arbeta brottsförebyggande och trygghetsskapande.
Vi arbetar inte enbart i den fysiska miljön utan finns även på de digitala arenorna. Vi arbetar metodiskt och långsiktigt då gängkriminaliteten inte har någon snabb och enkel lösning och i det arbetet behöver vi allmänhetens hjälp genom att ge oss och övriga samhället signaler gällande individer man känner oro för att komma och hamna i kriminalitet och gängmiljön.
En del som är avgörande för vår framtida samhällsutveckling är att stoppa nyrekryteringen av unga våldsutövare, här har hela samhället ett stort ansvar och vi samverkar med många i syfte att uppnå en enad lägesbild för att nå bästa effekt i arbetet mot det grova våldet och främst då nyrekrytering till gängmiljöerna. Nationellt har vi nu påbörjat arbetet med en ny samverkansstruktur - Bob, som står för ”barn och unga i organiserad brottslighet”.
Bob-strukturen ska säkerställa att informationsdelning, kontaktvägar och operativ samverkan finns på plats i alla kommuner och lokalpolisområden så att det finns en handlingsberedskap överallt om ett barn riskerar att dras in i ett kriminellt nätverk, eller redan är brottsaktiv. Arbetet bedrivs på nationell, regional och lokal nivå.
I Gästrikland har vi nu startat upp ett lokalt Bob-råd tillsammans med andra samhällsaktörer. De lokala Bob-råden utgår från kommunens och polisens lägesbilder och arbetar individinriktat. Vi har också en välutvecklad avhopparverksamhet som omhändertar de individer som vill lämna den kriminella livsstilen.
Vi har lagstiftning till vår hjälp i arbetet mot den kriminella miljön och vi ser kontinuerligt över möjligheterna att nyttja det vi fått till handa såsom preventivt vistelseförbud, självständigt förverkande, polislagen 19§ med flera lagstiftningar.
Vi vill speciellt uppmana föräldrar till att vara nyfiken på vilka era barn umgås med, vilka träffar de och vart? Hur mycket tid spenderar de i sin telefon och olika sociala medier? Vi ser också att nyrekrytering sker via olika spelplattformar så även här bör föräldrar ha vetskap om vad som sker. Ser du en förändring hos ditt barn i någon form? Nya dyra klädesplagg eller andra attribut som du som förälder inte varit med och betalat kan också vara ett tecken på att något inte står rätt till och bör uppmärksammas.