Sök Mina sidor

Nöjesaktörer i Uppsala är igång med Krogar mot knark

Baren på Le Parc där dekal Krogar mot knark är uppsatt.

Le Parc är en av krogarna som är med i det brottsförebyggande arbetet mot narkotika. Bild: Le Parc

De tio första krogarna i Uppsala är nu aktivt igång med arbetssättet Krogar mot knark. På fredagen fick ett antal krögare ta emot en plakett vid en ceremoni där Polismyndigheten, Uppsala kommun och Länsstyrelsen deltog.

Krogar mot knark är en metod och ett stöd för att bedriva narkotikaförebyggande arbete i krog- och nöjesmiljöer. Syftet är att få ner antalet olyckor, våld och kriminalitet som är kopplat till droger genom att minska förekomsten och användningen av narkotika. I Uppsala har tio krogar nu certifierats efter att personalen genomgått utbildning och en policy och handlingsplan mot droger tagits fram. Förhoppningen är att fler krogar ska vilja ansluta sig inom kort.

– Både krogen och andra nöjesmiljöer ska vara platser som är förenade med positiva upplevelser där gäster och personal ska känna sig trygga. Vi har i projektet haft stöd av Region Uppsala när det gäller utbildning vilket betytt mycket, säger Anton Fahlgren som är handläggare på Länsstyrelsen Uppsala län. 

Tanken med metoden är att en personalstyrka som har samma grundläggande kunskapsnivå samarbetar bättre med varandra när de behöver hantera påverkade gäster, konfliktfyllda situationer eller motverka narkotikaproblematik på arbetsplatsen.

– Vi har jobbat långsiktigt för det här och nu är vi igång. Det känns väldigt bra, även om vi är medvetna om att mycket finns kvar att göra, säger Vilma Bouveng, utvecklingsledare på Uppsala kommun. 

En central del i det förebyggande lokala arbetet är samverkan och erfarenhetsutbyte. För att bli medlem i det lokala nätverket ska krog- eller nöjesaktören göra en egentillsyn av sina lokaler. Det innebär att verksamheten går igenom sin fysiska nöjesmiljö med en checklista för att identifiera vilka utmaningar som finns för att upptäcka och motverka narkotikapåverkade personer och narkotikahantering.  

– Vi är glada att vi har kommit igång och det här är en viktig satsning för oss. Vi vet att narkotika förekommer i nöjesmiljöer, men nu visar vi tydligt tillsammans med branschen att vi inte accepterar det. Att stå enade tillsammans med andra gör oss starkare och det skickar en tydlig signal till både gäster och langare, säger Lisa Sannervik, kommunpolis Uppsala, Polismyndigheten.   

I Uppsala län visar en undersökning med krogpersonal från 2022 (STAD) att 42,5 procent av de tillfrågade tycker att det är mer narkotika på krogarna idag, i jämförelse med fem år sedan. Åtta av tio har sett narkotikapåverkade gäster under senaste halvåret.

Krogar mot knark

Sedan våren 2023 har STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) ett nationellt uppdrag att samordna och sprida kunskap om metoden Krogar mot knark. Arbetet finansieras genom Folkhälsomyndigheten på uppdrag av regeringen.

I Uppsala kommun har hittills följande krogar med utbildad personal certifierats och tagit fram en handlingsplan och alkohol- och narkotikapolicy: Birger Jarl, LeParc, Flustret, Interpool, Etage, Stationen, Saluhallen/Hyllan, Asq, Jay Fu, Aaltos.