Studentfirande i Gävle –allt du behöver veta

Foto: MostPhotos
Förra året skärptes reglerna för flakåkande och det gäller även i år. Polisen Benjamin Sjöberg berättar mer om det och även annat som kan vara bra att känna till inför studentfirande.
Tranportsstyrelens skärpte reglerna 2023 för att minska antalet olyckor och skador i samband med studentfirande. Det är i normala fall inte tillåtet att färdas på flak eller släp. Men är vissa krav uppfyllda är det ändå tillåtet vid korta tillfälliga transporter, till exempel vid studentfirande eller karnevalståg.
I enlighet med de nationella reglerna fick förra året studenterna i Gävle bara åka flak en kortare sträcka i direkt anslutning till skolavslutningen och inte som tidigare under kvällstid. Skälet till det är att man vill öka säkerheten och förebygga eventuella olyckor som historiskt sett har varit fler under kvällstid. Gävleborg har varit förskonade från svårare olyckor, men på andra ställen har det skett dödsolyckor i samband med studentflak.
Vi har även i år fått frågor om vad som gäller kring studentflaken så därför vill Benjamin Sjöberg som är ansvarig för trafikfrågorna i LPO Gästrikland gärna informera om det igen.
Vilka är erfarenheterna från förra årets studentfirande?
Det sköts och kastades fyrverkerier från bland annat studentflaken och på gator och torg. Enligt allmänna lokala ordningsföreskrifterna i Gävle kommun är det inte tillåtet att använda fyrverkerier alls denna tid på året utan tillstånd Tänk också på konsekvenserna; det är förenat med livsfara, skrämmer människor och djur och tar även polisresurser så sluta skjut fyrverkerier!
Sen har det blivit allt vanligare med privata bilar där studenterna sitter på fönsterkarmen och har den övre delen av kroppen utanför fordonet, vilket är förbjudet och kan leda till vårdslöshet i trafiken. Det är olagligt att inte vara bältad och föraren av bilen är ansvarig för passagerarna. Vårt mål är ingen ska skada sig och stoppar vi bilen blir föraren bötfälld. Det förekommer också att studenterna hänger ut från studentflaken på ett olämpligt sätt, vilket kan orsaka klämskador när man passerar ett annat studentflak eller ett större fordon.
Jag vill betona att de skärpta reglerna är till för öka säkerheten och förebygga eventuella olyckor. Vi är måna om att ungdomarna ska få ett roligt, minnesvärt och tryggt studentfirande.
Vad menas med en kortare sträcka?
Flakåkandet får endast ske inom orten/staden. Studenterna kan till exempel åka från skolan och någon enstaka kilometer hem till någon och avsluta färden där, men man kan inte åka till andra orter eller någon längre sträcka. Det går till exempel inte att åka från Gävle till Björke, eftersom den sträckan anses vara för lång.
Vad menas med i direkt anslutning?
Föreskriften TSFS 2022:99 är tydlig med att färden ska vara i direkt anslutning till skolavslutningen. Alltså kan man inte ha ett längre uppehåll mellan skolavslutning och flakåkandet. Vissa kommuner har begränsat tiden för åkandet till 2 - 3 timmar. Vi har beslutat att färden ska vara avslutad senast 4 timmar efter skolavslutningen.
Det verkar råda en missuppfattning om vem som beslutat det här, vad säger du om det?
Jag förstår om det kan uppfattas som att Polismyndigheten har beslutat det här, men vårt uppdrag är att säkerställa att Transportsstyrelsens regler kring studentflak efterföljs. Det innebär att vi inte kan ändra några regler eller ge dispens. Vi ska helt enkelt se till att studentfirandet kan genomföras på ett tryggt och säkert sätt enligt Transportstyrelsens direktiv.
Vad händer om man inte följer Transportstyrelsens riktlinjer?
Då gör man sig skyldig till brott enligt Trafikförordningen. Det innebär att förare och passagerare rapporteras med böter och alla får kliva av studentflaket och lämna platsen.
Hur många får man vara på studentflaket?
Det finns inget utpekat antal utan det viktigaste är att flaket är dimensionerat för antalet passagerare så att inga klämskador kan uppstå och att flakvärden kan hålla ordning på flaket under färden.
Vem är ansvarig på flaket?
Chauffören och flakvärden har ansvar för flaket och lastbilen. Chauffören är ytterst ansvarig. Vi rekommenderar minst två flakvärdar, en fram och en bak så de kan ha översikt över hela flaket. Tänk på att lyssna på flakvärden och invänta klartecken från denne och chauffören innan ni till exempel ska kliva av flaket. Det är också brottsligt att kasta saker från flaket och att färden omedelbart kan avslutas av polisen om det förekommer.
Får man dricka alkohol på flaket?
Det är inte förbjudet med alkohol på flaket, men är du under 20 år får du inte dricka eller bära med dig starkare drycker än folköl. Tänk på att alkohol och färd på flak är en riskfylld kombination.
Meddela polisen senast 26 maj
Vi behöver få information om studentflaken, eftersom de ofta påverkar framkomligheten på vägar och gator. Det är också viktigt att arrangemangen sker under ordnade och säkra former, så att ingen kommer till skada.
Mejla färdväg och övrig information till studentflak.gastrikland@polisen.se. Skriv också studentflak i ämnesraden. Tänk på att meddela polisen uppgifterna senast den 26 maj.
Skicka in följande uppgifter till polisen:
- Datum och tidpunkt
- Skola samt ort
- Typ av fordon
- Registreringsnummer på fordonet
- Antal deltagare
- Flakvärd; namn och telefonnummer
- Ansvarig förare; namn, personnummer och telefonnummer
- Färdväg – Start och mål. OBS! en kortare färd i direkt samband med avslutning
Detta gäller vid färd på studentflak eller släp
- Man får bara ta med passagerare i ett sådant antal och placera dem på ett sådant sätt att det inte kan uppstå någon fara.
- Det ska finnas hållfasta skyddsräcken eller motsvarande anordning av tillräcklig höjd som hindrar att passagerare faller av. Dessa bör vara minst 110 cm höga. Säten eller bänkar ska sitta fast.
- Utrymme för passagerare får inte ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter som kan öka risken för skador på passagerarna.
- Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt genom ett tillförlitligt kommunikationssystem ifall någonting händer. Om mobiltelefon används måste samtalet vara uppkopplat under hela färden.
- Fordonet får inte köra fortare än 20 km i timmen och får endast köras på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km i timmen.
- Föraren ska ha fyllt 21 år och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras i liknande sammanhang måste föraren minst ha behörighet B och haft den behörigheten sedan två år.
- Vid färd på släp måste sammankopplingen till dragfordonet vara säker. Man får bara ha ett släp och det måste vara så stabilt att det inte riskerar välta.
Källa: Transportstyrelsen
Läs mer
Mer om regler för studentflak på Transportstyrelsens hemsida samt ytterligare information på polisen.se.