Så arbetar polisen trygghetsskapande efter trippelmordet i Uppsala
Förstärkt närvaro, samverkan och ökad tillgänglighet. Det är några av de trygghetsskapande åtgärder som vidtas efter att tre personer skjutits till döds i Uppsala i förra veckan.
Det var på tisdagen 29 april som polisen larmades om att höga smällar hörts i centrala Uppsala. Sedan innan fanns ett stort antal resurser på plats med anledning av det stundande valborgsfirandet, och den första polispatrullen var på brottsplatsen snabbt.
Där anträffades tre personer avlidna, och ett intensivt utredningsarbete påbörjades. I utredningsarbetet har sedan dess ett antal personer frihetsberövats, och många förhör har hållits.
Parallellt med utredningen har polisen arbetat intensivt med det trygghetsskapande arbetet efter händelsen, med bland annat hög synlighet och medborgardialog.
– Vi har förståelse för att en sådan här händelse väcker känslor och det är inget konstigt att vara orolig eller ledsen efter det som hänt. Det märks att det finns en oro bland invånarna, många har kontaktat oss med frågor, säger Lisa Sannervik, kommunpolis i Uppsala.
Att möta invånare efter en sådan här händelse är viktigt, för att kunna ha en dialog med allmänhet och möta oron. Genom att finnas på plats i hela Uppsala med ökad närvaro och ökad synlighet arbetar polisen med just detta.
– Genom tillgänglighet och närvaro kan vi förhoppningsvis dämpa lite av oron, och prata med invånarna om de känslor som finns efter händelsen, säger Lisa Sannervik.
Vidare finns sedan tidigare en samverkansöverenskommelse mellan Uppsala kommun och lokalpolisområde Uppsala/Knivsta. Syftet med denna är bland annat att öka tryggheten, och överenskommelsen lyfter fram betydelsen av samarbete och gemensamma insatser för ökad trygghet för alla i kommunen. Inom ramen för denna, och kopplat till andra samarbeten, har två extrainsatta möten bokats in till kommande vecka för att fånga upp eventuella behov och samverkansmöjligheter.
– Överenskommelsen omfattar både långsiktiga planer och en beredskap för snabba insatser när de krävs. I detta fall har ett antal snabba insatser blivit aktuella. Ett exempel är skolbesök som vi även genomför vanligtvis, men som i nuläget blivit extra aktuellt i och med att det rör sig om unga personer, säger Lisa Sannervik och fortsätter:
– Målet är att vi genom synlighet och dialog kan dämpa en del av den oro som finns.