Sök
Stäng Meny

Hög chef vid Akademiska sjukhuset i Uppsala åtalas för grovt mutbrott

En person åtalas för att under sin tid som verksamhetschef vid Akademiska sjukhuset i Uppsala ha tillskansat sig belopp på upp mot cirka 4,7 miljoner kronor.

Till grund för åtalet ligger ett omfattande utredningsarbete av nationella anti-korruptionsgruppen vid Nationella operativa avdelningen.

Vi har utrett mannens ekonomi där vi kan se att det skett flera inbetalningar till mannens konton från olika företag som är leverantörer av sjukvårdsutrustning- och tjänster till sjukhuset. Överföringarna till mannens konto har skett vid tidpunkter som sjukhuset har upphandlat tjänster och utrustning, säger Corinne Salomonsson, utredare.

Mannen misstänks för grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri, bokföringsbrott samt grovt tagande av muta. Brott som kan ge fängelse i upp till sex år.

Enligt åklagaren har mannen som verksamhetschef kunnat påverka upphandlingarna och har använt sin position för egen vinning. Ett exempel är ett vid ett inköp av en röntgenmaskin där leverantören av maskinen samtidigt har betalat ut tvåhundratusen kronor till mannens privata konto. En händelse som också uppmärksammats i media.

Utmanande att utreda

Den här typen av brottslighet är utmanande att utreda. Vi har gått igenom ett mycket stort material och ser att det finns en systematik med betalningar till mannens konton. Mannen har i sin framträdande roll som verksamhetschef vid Akademiska sjukhuset i Uppsala nyttjat upphandlingar av utrustning och tjänster för att få inbetalningar till sitt egna konton genom exempelvis falska fakturor och underlag, säger Corinne Salomonsson, utredare.

Polisen har genomfört förhör och husrannsakan. Tillgångar för mångmiljonbelopp har säkrats i form av värdepapper, fastighet och banktillgodohavanden.

Vid tidpunkten för de brotten mannen nu åtalas för var han chef för 350 medarbetare och hade en budget på runt en halv miljard kronor. Det var Region Uppsala som efter att en av upphandlingarna uppmärksammats i media polisanmälde mannen för misstänkt mutbrott.