Sök
Stäng Meny

Fem personer döms för inblandning i mord i Skogås

I januari 2023 sköts en 15-årig pojke ihjäl i Skogås. Igår meddelades dom i ärendet där fem personer döms till stränga straff.

Dagarna efter mordet på en sushi-restaurang i Skogås centrum, där en 15-årige pojken sköts ihjäl, gjorde polisens ingripandeverksamhet flera så kallade rutiningripande i andra sammanhang runt om i Stockholm. Dessa ingripanden skulle visa sig bli avgörande för att identifiera den misstänkte skytten. Fem dagar efter att den 15-årige pojken sköts ihjäl greps en 15-årig pojke misstänkt för mordet. Genom att polisen nu fick tillgång till hans kommunikation via appen Signal - både innan, under och efter mordet - framkom viktig information för polisen att arbeta vidare med. Polisens utredning har bedrivits i polisregion Stockholm med stöd av personal från Nationella operativa avdelningen (NOA).

– Successivt under utredningens gång identifierades ett stort antal personer som var inblandade i mordet, och under de första månaderna tillsatte polisen en stor personalstyrka i arbetet. Det gjorde att vi fick en uthållighet och kom så långt i ärendet att vi kunde identifiera anstiftaren till mordet, säger Katrin Sjöstrand, utredare av grova brott vid nationella operativa avdelningen.

Polisens utredning ledde till att det i september 2023 väcktes åtal mot tio personer som misstänktes ha haft olika roller i mordet.

Södertörns tingsrätt meddelade igår i sin dom att:

  • misstänkt skytt (15 år) döms till 4 års sluten ungdomsvård
  • misstänkt (över 18 år) döms för medhjälp till mord till 13 år och 2 månader
  • misstänkt (17 år) döms för medhjälp till 5 år och 3 månader
  • misstänkt döms för grovt vapenbrott till 2 år 6 månader
  • misstänkt döms för underlåtenhet att avslöja brott till ungdomsvård

De andra fem personerna som åtalades frikändes av tingsrätten. Polisens utredning visar att de fem misstänks ha deltagit i olika förberedelser till mordet.