Sök
Stäng Meny

Nytt avtal ger polisanställda bättre villkor vid kommenderingar

Bättre arbetsmiljö och bättre villkor för de polisanställda som arbetar i pågående förstärkningsorganisation.

Polismyndigheten och arbetstagarorganisationerna har i kollektivavtal kommit överens om nya bestämmelser för medarbetare som är på lite längre kommenderingar i andra polisregioner.  Avtalsuppgörelsen gäller både poliser i yttre tjänst och andra medarbetare, exempelvis utredare, som förstärker den ordinarie personalen i en annan region än där de normalt arbetar. Avtalet gäller från och med den 20 november 2023.

– Vi har förhandlat ett nytt avtal med arbetstagarorganisationerna som på ett bättre sätt tar hänsyn till arbetsmiljö och ersättningsvillkor för våra medarbetare som sliter hårt inom förstärkningsorganisationen. Avtalet träffar polisanställda som för närvarande arbetar inom pågående kommenderingar till region Stockholm, Mitt och Öst och samma villkor gäller framöver i hela landet om behov av förstärkning skulle uppkomma även i andra regioner, säger Anders Thornberg, rikspolischef.

Det nya avtalet innebär exempelvis att poliser som arbetar skift i yttre tjänst får viktig vila både före och efter själva kommenderingen. Dessutom erhåller de ett särskilt lönetillägg om 10 000 kronor per kommenderingsperiod. Även utredare eller andra medarbetare som är på längre förstärkningar i andra regioner får särskilda lönetillägg om 10 000 kronor per månad.