Sök

Petra Lundh blir ny rikspolischef

Petra Lundh

Bild: Thomas Carlgren

Erfarna juristen Petra Lundh blir ny rikspolischef, meddelade regeringen i fredags. Hon tillträder den 1 december.

– Petra Lundh är en mycket erfaren och uppskattad myndighetschef. Hon är i dag president i Svea hovrätt, och har tidigare varit riksåklagare, det vill säga chef för Åklagarmyndigheten. Innan dess var hon lagman vid Södertörns tingsrätt i Stockholm, en av Sveriges största domstolar, sa justitieminister Gunnar Strömmer vid pressträffen.

Gunnar Strömmer framhöll också att Petra Lundh drivit flera fall till Högsta domstolen för att flytta fram polisens och åklagarnas positioner i brottsbekämpningen.

– Petra Lundh en mycket skicklig och erfaren jurist. Det har hon visat som domare, domstolschef och riksåklagare men också i en mängd olika statliga utredningar om lagstiftning.

Haft ett nära samarbete med polisen

Petra Lundh har arbetat i rättsväsendet i 35 år och haft ett nära samarbete med Polismyndigheten. Hon har också granskat polisen, undervisat på polisutbildningen och utrett delar av den lagstiftning som polisen nu tillämpar.

– Jag har mött otroligt många skickliga och erfarna medarbetare, både poliser och i andra yrkesroller. Mycket inom polisen fungerar bra eller är på väg att fungera bra, säger Petra Lundh.

Regeringen har gett henne ett förändringsuppdrag inom tre områden. Det första handlar om att polisen behöver bli mer närvarande i lokalsamhället och på nätet. Det andra handlar om att fler brott ska klaras upp. Därför behöver polisen jobba med utredningsverksamheten. Det tredje handlar om att polisens resurser ska användas så effektivt som möjligt och göra mesta möjliga nytta.

En grundförutsättning för det är att polisen är en attraktiv arbetsplats.

– Jag kliver in i ett allvarligt läge som utmanar inte bara polisen, utan hela samhället. När jag tillträder kommer jag ägna mycket tid åt att lyssna på medarbetare. De känner verksamheten bäst och har ofta förslag till lösningar.