Framgångsrikt arbete mot sprängningar i den kriminella miljön
Allt fler sprängdåd förhindras. En av anledningarna är att tillgången till sprängmedel från den civila marknaden har minskat kraftigt. Resultatet kommer efter ett intensivt samarbete mellan Polismyndigheten, andra myndigheter och branschen.
Utvecklingen inom den grova organiserade brottsligheten har inneburit både en stor efterfrågan på sprängmedel, och en kraftig ökning av antalet sprängningar. Rättsväsendet har hela tiden blivit bättre på att utreda och döma de som bygger bomber. Pär Christianssén, tillförordnad sektionschef vid Nationella Bombskyddet, menar att problemet inte enbart går att utreda och lagföra bort.
– Fokus har därför varit att stoppa den illegala handeln och tillgången till de varor som krävs för tillverkning av spränganordningar. Kan vi strypa tillgången på material som är tillståndspliktigt spelar det mindre roll om kunskapen kring tillverkning finns hos de kriminella.
Samarbete har gett resultat
För att minska antalet sprängningar i de kriminella miljöerna har Polismyndigheten tillsammans med flera myndigheter och branschen genomfört ett omfattande arbete. På initiativ av Nationellt bombdatacenter gjordes en omfattande kartläggning över varifrån tänd- och sprängmedlen kommer. Man kunde då konstatera att mycket material kommer från den civila marknaden, till exempel från byggarbetsplatser där sprängmedel används. Också tillverkarna kontaktades och när de blev medvetna om att kriminella använder sig av deras produkter lade vissa om sin produktion för att begränsa tillgängligheten.
– Vi hade ett stort fokus på detta under 2023, och nu ser vi resultaten. Vi noterar en klar minskning av tänd- och sprängmedel från den civila marknaden. Branschen har ruskats om och har tvingats inventera sina lager och bli mer noggranna. Dessutom har både kontroller och tillsyn förbättrats, säger Pär Christianssén.
Stark press på branschen
Detta fokus från Polismyndigheten, media och andra myndigheter har satt stark press på företag som hanterar tänd- och sprängmedel. Flera företag som inte skött sig har gått i konkurs, anställda som blivit påkomna med att stjäla sprängmedel har sagts upp och det pågår i nuläget flera rättsprocesser.
– Överlag har branschen mottagit detta väldigt väl och har varit både tillmötesgående och hjälpsamma. Ingen vill ju leva i ett samhälle där sprängningar inträffar i våra bostadsområden, säger Pär Christianssén.
Användning av handgranater har ökat
Vid ungefär hälften av alla sprängningar i kriminell kontext har den explosiva anordningen innefattat tänd och eller sprängmedel från den civila marknaden. Men när tillgången minskat har handgranater till viss del fyllt tomrummet, då efterfrågan bland kriminella fortfarande är hög. Handgranater är tillverkade för att användas i krig och kan göra stor skada både på människor och egendom. Men sprängmedel från den civila marknaden, till exempel dynamit, riskerar att orsaka ännu större skador på både byggnader och människor.
– Det är skapat för att spräcka berg och förflytta jordmassor. I kriminellas händer kan det få enorma konsekvenser för samhället, så som i Fullerö utanför Uppsala där en ung kvinna dog och de materiella skadorna blev stora för ett helt bostadsområde.
Det är stort fokus i hela samhället på att förhindra att sprängningar sker i de kriminella miljöerna. Regeringen har tillsatt en särskild utredare för att se över lagen och därmed säkerställa en mer ändamålsenlig hantering av tillstånd och tillsyn av explosiva varor.
– Det är tillfredsställande att se när samhället kraftsamlar på det här sättet. Och min upplevelse är verkligen att nästan alla olika samhällsaktörer vill göra det man kan för att bidra till en förändring, säger Pär Christianssén.