Sök

Alla hemmagjorda explosiva anordningar är potentiellt livsfarliga

Under 2023 hade Sverige sprängdåd i en kriminell kontext i en omfattning som saknar motsvarighet i västvärlden. Fortsatt utnyttjas frekvent unga killar och tjejer av de kriminella gängen att hantera livsfarliga improviserade explosiva anordningar (IED).

Inre blödningar, amputerade lemmar och splitterskador som sliter sönder och punkterar organ är några av risker de kriminella utsätter unga utförare av sprängdåd för.

Stora risker

Hittills i år har polisen fortsatt hantera flera fall av sprängningar och förebyggt flertalet planerade sprängningar där unga utförare anträffats med improviserade explosiva anordningar eller handgranater. 

Riskerna med improviserade explosiva anordningar är stora, inte bara för de tilltänka måltavlorna och tredje person utan även för de unga utförarna som hanterar dessa.

– Vi möter veckovis mängder med varianter av IED:er. De kriminella testar sig fram och knåpar ihop olika sorters explosiva anordningar och använder olika sorters varor och material. Vi vill vara extremt tydliga med att det inte finns några säkra varianter av improviserade spränganordningar – alla är potentiellt livsfarliga. De som bygger dessa anordningar saknar oftast kunskap och utbildning om tänd- och sprängmedel och är likgiltiga inför både offer och de unga utförarnas säkerhet och välmående, säger Malin Nygren, chef för polisens nationella bombdatacenter.

Många skador

Inom vården finns en klar bild av vilka skador som kan uppstå när improviserade explosiva anordningar hanteras:

– Om det inte leder till dödlig utgång kan många skador uppstå vid explosioner och ge livslånga men. Det kan handla om inre skador som blödningar i buk, bröstkorg och påverkan på hörsel av stötvågen, ögonskador, splitterskador som liknar skottskador och sliter sönder och punkterar men även krosskador, säger Gunnar Sandersjöö, verksamhetschef på Traumaenheten på Karolinska Universitetssjukhuset.

Kontakta polisen

De explosiva anordningarna kan ibland levereras till de unga utförarna färdigbyggda, eller i kit med instruktioner om hur de ska sättas ihop innan användning. Föräldrar bör därför hålla koll på sådant som avviker från det som normalt finns i en ungdoms omgivning eller beteende.

– Låt polisen göra bedömningen om vad som är normalt i sammanhanget, kontakta polisen om du är det minsta orolig för en ungdom i din omgivning. Det är bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite, säger Malin Nygren.

Kontakta polisen

112

Vid pågående brott och akuta ärenden ringer du 112.

Tipsa polisen via webben

För tips som inte gäller pågående brott, eller en akut situation, kan du med fördel snabbt och enkelt tipsa polisen via webben.

114 14

Om du inte kan använda tipsformuläret kan du ringa 114 14. Du kommer till ett talsvar där du anger "tips" för att komma vidare.