Sök

Nytt utbildningsmaterial för skolan om rekrytering till gängkriminalitet

Bilden föreställer en tecknad tonårspojke. I bakgrunden visas två trasiga fönster och tre äldre pojkar som försöker prata med en tonårspojke. Texten "Om unga som dras in i kriminella gäng" står också i bilden.

Allt fler och yngre barn och ungdomar rekryteras för att utföra brottsliga handlingar kopplat till gängkriminella miljöer. Här finns ett utbildningsmaterial om barn och unga som dras in i kriminella gäng.

Allt fler och yngre barn och ungdomar rekryteras för att utföra brottsliga handlingar kopplat till gängkriminella miljöer. Det är en utveckling som måste stoppas genom insatser i alla sammanhang där barn och unga finns, i skolan, hemmet och på fritiden.

– Vi vill möjliggöra dialog kring rekrytering till gängkriminalitet och vad det leder till, vilket är en annan bild än vad de kriminella gängen försöker locka med. Den bild vi vill visa är den som både polisen, anhöriga, avhoppare och andra drabbade vittnar om, säger Hanna Paradis, kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen Frigg.

Materialet riktar sig till elever från mellanstadiet och uppåt och består av tre korta filmer samt frågor för reflektion och samtal. De två första handlar om en syster och en mamma som har förlorat sin bror och sin son. I den tredje filmen berättar en avhoppare om sina erfarenheter av gängkriminalitet och hur han önskar att han gjort andra val.

Dialogmaterialet kan även användas av föreningar eller andra verksamheter som möter barn och unga.

Allt ligger samlat i en PDF, även filmerna hittar du via PDF:en. 

Ladda hem materialet här

Relaterat material

Det finns även ett material om rekrytering till gängkriminalitet som riktar sig till föräldrar och andra viktiga vuxna. Foldern ”Gängsnacket” finns på svenska och nio andra språk.

https://polisen.se/utsatt-for-brott/brott-mot-barn-och-unga/unga-i-riskzon/ar-du-orolig-over-att-ditt-barn-ska-luras-in-i-kriminalitet/

Polisen och Polismuseet erbjuder olika utbildningsmaterial kring aktuella frågor och frågor kopplat till läroplanen, till exempel hatbrott, sexualbrott, konsekvenser av brott, rättsprocessen osv. Materialen finns här: www.polismuseet.se/skola

Vad tycker du om polisens webbplats?

Vad tycker du om polisens webbplats?

Hjälp oss bli bättre genom att svara på våra frågor. Undersökningen genomförs av Web Service Award (WSA) och tar några minuter.

Ja, jag vill svara nu hos WSA

Answer in english

Använd inte enkäten för tips, anmälan eller personliga ärenden.

Så hanterar vi ditt svar