Sök

Polisen välkomnar 769 nya studenter

– Det är glädjande att så många vill bli polis och vara med och bidra till ett tryggare samhälle, säger rikspolischef Petra Lundh.

I veckan stängde antagningen till polisutbildningen för vårterminen 2024. Polismyndigheten välkomnar 769 studenter som nu startar sin utbildning till polis. Utbildningen är mellan 52 veckor och 2,5 år, beroende på utbildningsform, och avslutas med sex månader aspirantutbildning.

– Det är glädjande att så många vill bli polis och vara med och bidra till ett tryggare samhälle. Jag önskar er alla en givande och utvecklande utbildningstid. Jag ser också fram emot att få välkomna er som färdiga och efterlängtade polisassistenter längre fram, säger rikspolischef Petra Lundh.

Av de 769 studenterna går 609 grundutbildningen. 98 går den funktionsinriktade polisutbildningen som vänder sig till akademiker med specialistkompetens som antingen är anställda inom myndigheten eller rekryterade externt. 42 studenter är redan anställda på Polismyndigheten och har tagit chansen att vidareutbilda sig till poliser genom att gå den verksamhetsintegrerade polisutbildningen. 20 studenter går en ny deltidspolisutbildning med möjlighet för externt rekryterade att kombinera studier med arbete.

Under 2023 utexaminerades 1 485 personer från polisutbildningen, vilket är ett högre antal än tidigare år. Under samma år påbörjade 1 839 personer en utbildning för att bli polis, vilket är den högsta noteringen någonsin. Totalt studerar cirka 3 200 studenter nu på en polisutbildning.

Polisutbildningen är öppen att söka under hela året. Utbildningen finns på fem orter i Sverige: Umeå universitet, Södertörns högskola utanför Stockholm, Högskolan i Borås, Linnéuniversitetet i Växjö samt på Malmö universitet.

I Umeå, Växjö, Borås och Malmö finns möjlighet att genomföra utbildningen på distans. Från och med höstterminen 2024 finns distansutbildningen även på Södertörns högskola i Stockholm.

Här kan du läsa mer om att bli polis: Polisen.se/blipolis