Sök

Polisen välkomnar 617 nya poliser

I dag, den 12 juli, avslutade 617 polisaspiranter sin utbildning och på måndag börjar de sina anställningar i lokalpolisområdena runt om i landet. Rikspolischef Petra Lundh välkomnar.

– Ni är alla hjärtligt välkomna. Vi behöver bli fler poliser i Sverige och ni är en efterlängtad förstärkning ute bland våra medborgare, i den utredande verksamheten och på många andra platser, säger rikspolischef Petra Lundh.

Petra Lundh uppmanar de nya poliserna att använda den senaste kunskapen och att dela med sig av den till kollegorna. Samtidigt poängterar hon att man som ny ska dra nytta av äldre kollegors erfarenhet. Hon fortsätter:

– Ni kommer att göra skillnad i många människors liv. Ni har många roliga dagar framför er, men det kommer också tuffa dagar. Då ska ni veta att ni har alla kollegor bakom er, även oss i ledningen.

Av de 617 nya poliserna har 498 gått grundutbildningen och 119 den funktionsinriktade polis­utbildningen. 266 är kvinnor och 351 är män. 

Vill du bli polis, eller känner du någon som du tycker skulle passa bra? Sök till polisutbildningen, året om.

Fakta

  • Till höstens terminsstart 2024 har 926 tackat ja till en plats på polisutbildningen, vilket innebär att alla tillgängliga platser är fyllda.
  • Till vårterminen 2025 har hittills 828 tackat ja till en utbildningsplats.
  • Polisutbildningen är öppen att söka under hela året. Utbildningen finns på fem orter i Sverige: Umeå universitet, Södertörns högskola utanför Stockholm, Högskolan i Borås, Linnéuniversitetet i Växjö samt vid Malmö Universitet.
  • Utbildningen kan genomföras på plats och på distans. Vid utgången av juni månad 2024 hade Polismyndigheten 40 157 anställda, varav 24 226 poliser och 15 931 civilanställda.