Sök

Transport och förvaring av explosiva föremål förenat med allvarliga risker

Under sommaren har Polismyndigheten hanterat ett antal ärenden som involverat handgranater.

Det finns flera fall där barn och unga knutna till den organiserade brottsligheten transporterar handgranater och andra explosiva föremål i kollektivtrafiken och på offentliga platser.

Det har i en del fall också hittats handgranater och andra explosiva föremål som förvarats hemma i till exempel nattduksbordet hos unga personer på uppdrag av personer inom den organiserade grova brottsligheten.

Handgranater är lätta att använda och lättillgängliga. Andra typer av hemmagjorda bomber är dock vanligast och handgranater utgör fortfarande en minoritet av alla detonationer vi sett i Sverige.

Hanteringen av handgranater och andra explosiva föremål är förenat med allvarliga risker.

– Den som transporterar eller förvarar handgranater eller andra explosiva föremål utsätter sig själv, familjemedlemmar och allmänheten för fara, säger Jon Wåhlander, operativ chef för Nationella bombskyddet.

Vad ska man då göra om man anträffar en handgranat eller annat misstänkt explosivt föremål?

– Om man hittar en misstänkt handgranat ska man kontakta polisen direkt. Man ska inte under några omständigheter vidröra föremålet och se till att hålla avstånd till föremålet samt tillse att andra också gör detsamma, säger Jon Wåhlander, operativ chef för Nationella bombskyddet.

Den kriminella miljön har sedan lång tid tillgång till explosiva föremål och handgranater som utgör stor fara och kan vara osäkra att hantera. Handgranater är krigsmateriel ämnade att användas i krig. Polisen anträffar inte sällan kraftigt miljöpåverkade handgranater på grund av bristfällig förvaring vilket påverkar dess funktion negativt.

Kriminella exploaterar unga för sina syften. Föräldrar kan bidra till att förebygga att barn och unga dras in i kriminalitet genom att vara närvarande, ställa frågor och lyssna.